Znano s kom bodo košarkarji Slovenije igrali v predtekmovanju evropskega prvenstva

Košarkarji Slovenije bodo v predtekmovanju evropskega prvenstva 2022 nastopili v skupini B z Nemčijo, Litvo, Francijo, Madžarsko ter Bosno in Hercegovino. Tekme bodo igrali v Kölnu, zaključni boji pa bodo potekali v Berlinu.

Slovenija bo od 1. do 18. septembra 2022 branila zlato medaljo z eurobasketa 2017

Na žrebu v Berlinu je bila uvrščena v tretji kakovostni boben skupaj s Hrvaško, Poljsko in Turčijo.

Prvenstvo, ki bo potekalo še v Pragi, Tbilisiju ter Milanu in na katerem bo nastopilo štiriindvajset najboljših evropskih reprezentanc, je bilo predvideno za letos, a ga je Fiba Europe zaradi koronske pandemije prestavila za eno leto.

Tekmovalni sistem je enak kot na prejšnjem prvenstvu, ki ga je Slovenija igrala v Helsinkih ter Istanbulu. Štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine se bodo uvrstile v osmino finala. Izločilni boji bodo potekali v dvorani Mercedez Benz v Berlinu s kapaciteto 14.500 gledalcev.

V skupinah A in B bodo reprezentance skupinski del začele 1. septembra, v skupinah C in D pa je prvi krog na sporedu 2. septembra. Skupinski del se bo končal 7. septembra oziroma 8. septembra. Dvoboji osmine finala bodo 10. in 11. septembra, četrtfinale 13. in 14. septembra, polfinalna obračuna bosta v petek, 16. septembra, dvoboja za medalje pa najboljše reprezentance čakata v nedeljo, 18. septembra.

Uvodno tekmo v dvorani Lanxess, ki sprejme 19.000 gledalcev in ki bo letos konec maja gostila zaključni turnir evrolige, bo Slovenija igrala proti Litvi 1. septembra., 2. september je dan počitka, 3. septembra sledi Madžarska, 4. septembra BiH, po še enem dnevu odmora pa prideta na vrsto Nemčija ter Francija.

Osnovni cilj je uvrstitev v osmino finala ter nato iz tekme v tekmo napadati čim višja mesta

“Primarno bo zbrati čim boljšo igralsko zasedbo, zato upam, da bodo zdravi in na voljo vsi fantje. Dobili smo težko skupino. Osnovni cilj je uvrstitev v osmino finala ter nato iz tekme v tekmo napadati čim višja mesta. Po drugi strani se s tekmeci ne smemo preveč obremenjevati. Na prvenstvu bomo branili naslov evropskega prvaka in naša obveza bo, da na parketu pokažemo najboljši obraz. Do evropskega prvenstva je še kar nekaj časa. Trenutno so naše misli usmerjene v zaključek klubske sezone, sam pa že komaj čakam, da z reprezentanco junija začnemo priprave na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre,” je za spletno stran KZS dejal kapetan slovenske moške članske reprezentance Edo Murić.

“Na prvenstvu se bomo pomerili s starimi znanci. Dobili smo zahtevno skupino. Vsaka tekma bo zgodba zase. Treba se bo res dobro pripraviti in iti iz tekme v tekmo. Upam, da se bomo zbrali v popolni postavi in napadli najvišja mesta v skupini ter se v izločilnih bojih izognili najboljšim reprezentancam,” je dodal Zoran Dragić.

V prvem kakovostnem bobnu so bili Španija, Srbija, Grčija in Francija, v drugem Litva, Rusija, Italija in Češka, v četrtem Nemčija, Ukrajina, Finska in Gruzija, v petem Belgija, Madžarska, Izrael in Velika Britanija ter v šestem BiH, Nizozemska, Estonija in Bolgarija.

Žreb je določil, da bodo v skupini A igrale Gruzija, Turčija, Španija, Rusija, Belgija in Bolgarija. Skupino C sestavljajo Italija, Estonija, Grčija, Hrvaška, Ukrajina in Velika Britanija, skupino D pa Češka, Poljska, Srbija, Finska, Izrael ter Nizozemska.

* Skupina A (Tbilisi):
Gruzija, Turčija, Španija, Rusija, Belgija, Bolgarija

* Skupina B (Köln):
Nemčija, Litva, Francija, Slovenija, Madžarska, BiH

* Skupina C (Milano):
Italija, Estonija, Grčija, Hrvaška, Ukrajina, Velika Britanija

* Skupina D (Praga):
Češka, Poljska, Srbija, Finska, Izrael, Nizozemska

Oddaj komentar