Konec dodatkov za delo s covidnimi pacienti

Le še danes velja ukrep zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, ki omogoča izplačilo dodatkov za neposredno delo z obolelimi za covidom-19. Prav tako do danes velja tudi ukrep istega zakona, po katerem nadomestilo zaradi izolacije ob okužbi s koronavirusom krije državni proračun.

V javnem zdravstvu in socialnem varstvu se bo upravičencem tako le še danes izplačeval dodatek za neposredno delo z bolniki oz. uporabniki, obolelimi za covidom-19.

Dodatek, ki ga je uvedel izhodni covidni zakon, lahko znaša največ 900 evrov bruto mesečno in je vezan na čas neposrednega dela s covidnimi bolniki.

Tudi sredstva za nadomestila plače za čas zadržanosti z dela zaradi izolacije po potrjeni okužbi s koronavirusom se bodo povrnila iz državnega proračuna, ne iz blagajne Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, le še do vključno današnjega dne.

Poslanci DZ so zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva sprejeli 28. oktobra lani.

Poleg omenjenih ukrepov zakon med drugim ureja tudi denarne odškodnine za zaplete po cepljenju proti covidu-19 in zaradi zdravljenja covida-19, uvaja pravno podlago za ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika ter omogoča plačevanje vseh opravljenih zdravstvenih storitev in nagrajevanje zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih po enakih kriterijih kot pri zasebnikih.

Ob tem bo z današnjim dnem v Sloveniji prenehala delovati aplikacija #OstaniZdrav, so sporočili z ministrstev za javno upravo in za zdravje.

Kot razlog so navedli trenutno epidemiološko sliko v Evropi in ukinjanje uporabe aplikacije v državah članicah EU.

Ob tem bo prenehal delovati tudi servis, ki podpira pridobivanje t. i. TAN-kod ob pozitivnem rezultatu testa na okužbo s koronavirusom.

Aplikacija #OstaniZdrav je v času pandemije covida-19 služila kot eno od orodij, ki so bila v pomoč epidemiološki stroki pri preprečevanju širjenja okužb s koronavirusom, saj je z različnimi posodobitvami omogočala več funkcionalnosti. Med drugim je omogočala anonimno obveščanje o tveganem stiku z osebo z okužbo s koronavirosom med uporabniki aplikacije, ki so bili ob istem času na skupnem dogodku ali lokaciji, so spomnili na ministrstvih in se zahvalili vsem uporabnikom in razvijalcem aplikacije.

Vir: lokalec.si

Oddaj komentar