Zdrava prehrana: Jeseni na mizi ne sme manjkati buč

Vir: pixabay.com

Jesensko obdobje je sezona buč. naj bodo muškatne, maslene, hokaido in druge so odlične za pripravo kremnih juh, omak in zelenjavnih prilog. Iz buč pa lahko pripravimo tudi sladice in kompote.

“Seveda ne smemo pozabiti na večer, ko buče “zasijejo” tudi drugje, ne samo na krožniku. Noč čarovnic je običaj, ki je k nam prišel z zahoda, v zadnjih letih pa je izrezovanje buč v noči z 31. oktobra na 1. november postalo že prava tradicija, predvsem med otroci,” piše Nina Križnik na portalu Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Kot še navaja avtorica pri pripravi buč za prehrano ali okrasitev pogosto spregledamo in zavržemo pomemben del njihove vsebine, “to so bučna semena, ki vsebujejo številne vitamine in minerale. Zaradi velike vsebnosti večkrat nenasičenih maščobnih kislin imajo tudi ugodno maščobno-kislinsko sestavo,” je zapisala Križnikova.

Kako lahko pripravimo bučna semena?

Križnikova na ZPS piše, da bučna semena lahko pripravimo tako, da jih “najprej speremo pod tekočo vodo, osušimo s kuhinjsko krpo, nato pa jih razporedimo po pladnju. Potresemo jih lahko tudi s poljubimi začimbami kot so sol, paprika, čili, poper, ipd. in prelijemo z malo oljčnega olja. V pečici, ogreti na 180 °C, jih med peko nekajkrat dobro premešamo. Pečemo jih do hrustljave teksture, to je približno 10 minut.”

“Tako pripravljena semena lahko uporabimo za posip juh ali solat,” dodaja Križnikova na poratlu ZPS. Sicer pa lahko bučna semena vmešate tudi v testo za kruh s semeni, med kosmiče za zajtrk ali jih uživate kot prigrizek.

Oddaj komentar