Zaradi vse več novih okužb v spremembo nekaterih ukrepov, zlasti na mejah

Fotografija je simbolična.

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je pred današnjo sejo vlade sestal s predstavniki strokovne skupine za covdid-19 in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kot je dejal, bo zaradi vse več novih primerov treba spremeniti nekatere ukrepe zlasti na mejah. O tem danes razpravlja tudi vlada.

Gantar je na novinarski konferenci pred sestankom, na katerem je sicer bilo govora o ventilatorjih med epidemijo, dejal, da smo v zadnjih dneh ponovno priča povečevanju števila okuženih. Možnost drugega vala torej obstaja, je dejal.

Zato se je danes pred sejo vlade sestal z vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojano Beović in direktorjem NIJZ Milanom Krekom. Kot je dejal Gantar, bo glede na dogajanje v državah nekdanje Jugoslavije očitno treba spremeniti nekatere ukrepe za zamejevanje covida-19 na mejah. “Dejstvo je, da bo treba to narediti,” je dodal.

Beovićeva je ob prihodu v vladno poslopje dejala, da je treba pregledati, kakšna so zdaj pravila igre za prehod meje ter to poskušati ustrezno spremeniti, “da bomo bolj na varnem”. Na vprašanje, kakšne ukrepe sama priporoča, je odgovorila, da je treba točno pogledati, kaj je najbolj smiselno.

Strinja se, da podvojitev primerov okuženih z novim koronavirusom glede na dan prej ni ugodna. Lahko, da je kakšen primer že pričakovan, ker je bil v stiku s prejšnjim primerom, je dejala, a dodala, da teh podatkov še nima. “A stvar ni dobra, to je znak, da je treba nekaj narediti,” je poudarila.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je pred sejo vlade na vprašanje o morebitnih novih ukrepih v domovih za ostarele zagotovil, da stalno spremljajo epidemiološke razmere. Tudi na sredinem posvetu z združenjem direktorjev domov za starejše je opomnil, da nevarnost za epidemijo še vedno obstaja in je treba z največjo skrbnostjo izvajati vse predpisane preventivne ukrepe ter pozorno spremljati epidemiološko situacijo. Za to bo danes domovom za starejše tudi poslal navodila, da preprečijo morebiten vnos okužbe, je napovedal minister.

Glede morebitnih novih omejitev oziroma nadaljnjih korakih se bodo posvetovali s kolegi in stroko. Če bodo tako ocenili, je lahko eden od korakov tudi ponovna omejitev obiskov, a Cigler Kralj ne želi prehitevati in prenagljeno sklepati. “Spremljamo razmere in gotovo se bomo pravi čas skupaj s stroko odločili,” je zagotovil.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar