Zaostritev meril za odobritev cepiv

FOTO: UKC Maribor

Evropska komisija je danes okrepila mehanizem za nadzor izvoza cepiv proti covidu-19. Zaostrila je merila za odobritev izvoza. Poleg spoštovanja pogodb o nabavi cepiv bo pri odločanju o zaprosilih za izvoz sedaj upoštevala tudi spoštovanje načel vzajemnosti in sorazmernosti ter zagotavljanje varne oskrbe s cepivi v EU.

Ali izvoz ogroža varno oskrbo unije s cepivi in njihovimi sestavinami?

Vzajemnost se bo merila z vprašanjem, ali ciljna država zakonsko ali kako drugače omejuje izvoz cepiv ali njihovih surovin. Sorazmernost pa z vprašanjem, ali so razmere v ciljni državi boljše ali slabše kot v EU, še zlasti epidemiološki položaj, stopnja cepljenih in dostop do cepiv.

Članice bodo pri preučitvi zaprosila preverile, ali izvoz ogroža varno oskrbo unije s cepivi in njihovimi sestavinami. Da bi zagotovili jasno sliko trgovine s cepivi, bo mehanizem po novem vključeval tudi 17 držav, ki so bile doslej izvzete, med njimi Švico in države Zahodnega Balkana.

Proces določanja ostaja enak

Zaprosilo obravnavajo članice, pri čemer je mnenje Evropske komisije zavezujoče.

EU je od začetka februarja, od vzpostavitve mehanizma za nadzor izvoza cepiv, prejela 380 zaprosil za izvoz in odobrila vse razen enega. Ta sistem je po navedbah komisije bistveno izboljšal preglednost, a cilj, da se državljanom EU zagotovi pravočasen dostop do cepiv, še ni izpolnjen.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je minuli teden opozorila, da bodo brez vzajemnosti in sorazmernosti premislili o tem, kako zagotoviti, da bo izvoz v države, ki same proizvajajo cepiva, odvisen od njihove stopnje odprtosti. “Vse možnosti so na mizi. Smo v krizi stoletja. Ne izključujem ničesar,” je dejala.

Soočamo se s tretjim valom

Ob današnji odločitvi je predsednica izpostavila, da se članice unije soočajo s tretjim valom pandemije in da vsi proizvajalci ne spoštujejo pogodbenih obveznosti, EU pa kljub temu v kontekstu članic Organizacije za gospodarski razvoj in razvoj (OECD) ostaja edina, ki še vedno množično izvaža cepiva v številne države.

“EU ima odličen portfelj različnih cepiv. Zagotovila je več kot dovolj odmerkov za celotno prebivalstvo. Vendar pa je treba zagotoviti pravočasno in zadostno dobavo državljanom EU. Vsak dan šteje,” je poudarila.

V komisiji izpostavljajo, da nova merila niso uperjena proti nikomur, a opozorilo se očitno nanaša zlasti na Združeno kraljestvo in je predvsem odziv na zaplete pri dobavi cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZenece, s katerim ima unija največ težav.

Še naprej bo iz mehanizma, ki je po navedbah komisije skladen s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO), izvzeta dobava cepiv v okviru humanitarne pomoči oziroma za 92 revnih držav v okviru sistema Covax.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar