V mariborski Drami Vanja, Sonja, Maša in Špik v režiji Dina Mustafića

SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes v Stari dvorani premierno uprizorila dramsko uspešnico Vanja, Sonja, Maša in Špik v režiji Dina Mustafića. Gre za žlahtno komedijo ameriškega dramatika Christopherja Duranga, ki izpostavlja predvsem človeško hrepenenje, sporočajo iz gledališča.

Igrajo Kristijan Ostanek, Nataša Matjašec Rošker, Ksenija Mišič, Petja Labović, Ana Urbanc in Lea Mihevc.

Vanja, Sonja, Maša in Špik je dramska uspešnica Christopherja Duranga, napisana leta 2012, za katero je že leta 2013 prejel prestižno nagrado tony za najboljšo igro. Takoj zatem je preko off-Broadwaya in Broadwaya, kjer je bilo delo uprizorjeno, pobiral hvalospeve občinstva in kritike, prav tako pa je z njo začel osvajati tudi svetovne odre.

“To je žlahtna komedija, inteligentna, bravurozna, ki izkorišča vse komedijske registre, a hkrati ostaja, kot je že po naslovu jasno nakazano, čehovljanska, hrepeneča, s koncem, ob katerem gledalec ne ve, ali briše solze smeha ali žalosti,” je v gledališkem listu zapisal Nejc Gazvoda.

V drami osamljeni ostareli homoseksualec Vanja bolj ali predvsem manj harmonično sobiva s posvojeno sestro Sonjo, še bolj osamljeno in depresivno žensko srednjih let. V družinski hiši preživljata dneve ob grenkem, a hkrati srčnem prerekanju in tarnanju o svojih usodah, ki ga vsake toliko začini služkinja Kasandra. Zatohlo idilo zmoti Maša, edina v družini, ki ji je uspelo, blesti tako na odru kot na filmskem platnu, čeprav se zdi, da njena zvezda počasi zahaja. S sabo pripelje Špika, mladega, nadebudnega igralca, trenutno v vlogi njenega ljubimca.

“Potentni mladenič dodobra pretrese zaradi Mašinega prihoda že tako dodobra pretresen vsakdan, vmeša pa se še Nina, dekle Špikove generacije, velika ljubiteljica Maše in njenega dela, a hkrati čisto prelepa in premlada, da bi bilo Maši ob njej udobno. Po zabavi v maskah, ki se je vsi udeležijo, se odnosi začno krhati in drobne tragedije poglabljati,” sporočajo iz SNG Maribor.

Uveljavljeni bosanski režiser Dino Mustafić, ki je na Malem odru SNG Maribor leta 2010 postavil kultno uprizoritev Marberjeve drame Od blizu, bo Durangovo sodobno ameriško komedijo predstavil prvič v Sloveniji.

“Durang v to igro uvaja celo vrsto gledaliških referenc, ne le na Čehova, temveč tudi na nekatere druge pomembne elemente gledališke tradicije, ki jih uporablja s tako lahkoto in iznajdljivostjo, da tudi tisti, ki ne poznajo preveč Čehovovih dram Tri sestre, Striček Vanja ter Utva, iz katerih Durang vzame ključne trenutke za svojo dramo, lahko brez problema uživajo v tem besedilu,” v pogovoru z Gazvodo pravi režiser Mustafić.

Pravi, da ima rad pametne komedije. “Ne delam jih toliko, kot bi si želel, ker jih je v sodobni literarni produkciji izjemno težko najti, zato se pogosto vračam k stari, dobri klasiki. Duhovitost je izraz duha in inteligence, senzibilnost za humor me pri druženju zanima bolj kot katerakoli druga značajska lastnost. Zelo cenim ljudi z zmožnostjo samoironije, zato mi je še posebej všeč črni humor ali groteska,” je dejal.

Besedilo je prevedla Tina Mahkota, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostumograf Leo Kulaš in skladateljica Irena Popović.
vir: sta

Oddaj komentar