Za učitelje in vzgojitelje testiranje na covid-19 vsakih sedem dni

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Ministrstvo je v uradnem listu tudi uradno objavilo odredbo o testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju na okužbo s koronavirusom pred vračanjem dela učencev v šole in začetkom dela vrtcev v polnem obsegu v devetih regijah. Po uredbi se morajo zaposleni testirati 24 ur pred začetkom neposrednega dela z otroki, nato pa vsakih sedem dni.

Odredba ministrstva za zdravje, objavljena v petek, določa, da se morajo vse osebe, ki delajo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, pred začetkom dela udeležiti testiranja na koronavirus.

Testirati se ni treba zaposlenim, ki so pred kratkim preboleli covid-19

Testiranja se lahko udeležijo le, če na dan testiranja nimajo povišane telesne temperature, če nimajo akutnih znakov okužbe in v zadnjih 10 dneh niso bili v stiku z okuženo osebo. Zaposlenim, ki so preboleli covid-19 in pri katerih je od ugotovljene okužbe preteklo najmanj 21 dni in največ tri mesece, se testiranja ni treba udeležiti.

Ugotavljanje potrebnosti testiranja na vsakih 14 dni

Po odredbi morajo zaposleni negativen izvid testiranja sporočiti predstojniku vzgojno-izobraževalnega zavoda. Potrebnost izvajanja testiranj bo minister za zdravje ugotavljal vsakih 14 dni.

Ministrstvo: Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so ob objavi odredbe izrazili prepričanje, da bodo pedagoški delavci in zaposleni v vrtcih in šolah v veliki večini odgovorno pristopili tudi k testiranju, “saj je to družbena odgovornost vsakega posameznika”. “Morebitno odklanjanje testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in kršitev upoštevanja določil objavljene odredbe ministrstva za zdravje,” so zapisali. Za dodatno varnost zaposlenih vodstvom šol in vrtcev priporočajo tudi, da pri nadaljnjih nabavah zaščitnih mask za zaposlene zagotovijo uporabo varnejših mask tipa FFP-2.

V torek se namreč v devetih statističnih regijah v šole vračajo učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrtci v istih devetih regijah pa bodo začeli delovati v polnem obsegu. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je v petek povedala, da učitelji, ki se ne bodo testirali, ne bodo mogli v živo izvajati pouka. Če bo test pozitiven, bodo šli domov v izolacijo in poklicali svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar