Strokovni svet o novih ukrepih za pomoč turistični panogi

Strokovni svet za turizem se je včeraj seznanil z novimi ukrepi za pomoč turistični panogi, ki je med najbolj prizadetimi zaradi pandemije covida-19. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tem vnovič opozoril, da bo turizem kljub ukrepom države za vnovičen zagon potreboval veliko časa.

Turizem je panoga, ki je s pandemijo dobesedno ugasnila, in bo za vnovičen zagon potrebovala veliko časa,” je tako na seji, kot so po njej sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, povedal Počivalšek. To je po njegovih besedah tudi glavni razlog, zaradi katerega se je vlada turizmu odločila pomagati s posebnimi ukrepi, med katerimi je kot daleč najbolj odmevnega izpostavil turistične bone.

Da turistično panogo zelo dobro slišimo, dokazujemo s stalnim upoštevanjem predlogov njenih predstavnikov in tudi korekcijami že sprejetih ukrepov,” je dejal minister in spomnil na novost v okviru predloga zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val epidemije covida-19, ki se ga je že prijel tudi vzdevek četrti protikoronski zakon.

Turistični boni bodo po sprejemu zakona v DZ in njegovi uveljavitvi namreč unovčljivi za vse turistične subjekte, ki so ali bodo v letu 2020 vpisani v register nastanitvenih obratov in izpolnjujejo druge z zakonom predpisane pogoje.

Vlada je s tem odgovorila na pozive sezonskih najemodajalcev in tistih, ki so v preteklih mesecih investirali v nove namestitvene obrate in v skladu s tretjim protikoronskim zakonom niso smeli sprejemati bonov. Tretji protikoronski zakon je namreč določal, da lahko bone sprejemajo le tisti ponudniki, ki so imeli dejavnost registrirano in obrat vpisan v register pri Ajpesu 13. marca.

Razmišljamo pa tudi o tem, kako se učinkoviteje odzvati na specifične težave v industriji dogodkov in med samozaposlenimi, ki tudi v turizmu predstavljajo znaten delež vseh zaposlenih,” je na zasedanju strokovnega sveta za turizem še povedal Počivalšek.

Državni sekretar Simon Zajc je medtem predstavil nov ukrep za likvidnostno pomoč malim in srednje velikim podjetjem v turizmu in gostinstvu. Gre za ukrep v skupni vrednosti najmanj 13 milijonov evrov, ki prihajajo iz nepovratnih evropskih sredstev. Z njim želi ministrstvo podjetjem priskočiti na pomoč pri kritju stroškov, ki so kljub zaprtju nastanitvenih in gostinskih objektov nastali med 1. marcem in 30. junijem. Podjetja bodo lahko po tem ukrepu prejela po največ 10.000 evrov. Sredstva bo ministrstvo razdelilo prek javnega poziva, ki naj bi bil objavljen kmalu.

Zajc je predstavil tudi nekatere druge ukrepe iz četrtega nabora protikoronskih ukrepov. Med drugim gre za podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, ki ga bo zdaj možno uveljavljati najmanj do konca julija z možnostjo dodatnega podaljšanja do najpozneje 30. septembra.

Člani strokovnega sveta za turizem so ministra na drugi strani seznanili z razmerami v nekaterih specifičnih delih turistične panoge, ki se srečujejo z velikim težavami. Med njimi izstopata dejavnost prevoznikov in industrija srečanj. Počivalšek je, kot so zapisali na ministrstvu, s položajem zaposlenih v teh dejavnostih dobro seznanjen in bo v reševanje njihovega položaja vložil dodatne napore.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar