Z novim letom so se zvišale številne položnice

Slika je simbolična

Novo leto je prineslo višje položnice za električno energijo, saj je agencija za energijo z januarjem zvišala omrežnino za distribucijo elektrike. Agencija je spremenila tudi omrežnine za distribucijo zemeljskega plina, ponekod navzgor, nekje navzdol, kar se bo ravno tako odrazilo na položnicah.

Agencija za energijo je za odjemalce elektrike zvišala tarifne postavke omrežnine za distribucijski sistem za 14,16 odstotka, kar za značilnega gospodinjskega odjemalca pomeni za 1,88 evra višji mesečni oz. za 22,52 evra višji letni strošek.

Agencija je spremenila tudi omrežnino za distribucijo zemeljskega plina, a so te različne. Tarifne postavke omrežnine za posamezno leto regulativnega obdobja namreč določi operater distribucijskega sistema, potrdi pa jih agencija pred začetkom regulativnega obdobja.

Na območju 58 lokalnih skupnosti, kjer je oskrbovanih približno 26,3 odstotka vseh odjemalcev, priključenih na distribucijske sisteme, se niso spremenile, na območju osmih lokalnih skupnosti (približno 4,7 odstotka vseh odjemalcev) so v povprečju višje za enega do največ 12,6 odstotka, na območju preostalih 30 lokalnih skupnosti, kjer je oskrbovanih približno 69 odstotka vseh odjemalcev na distribucijskih sistemih, pa so v povprečju nižje najmanj za 1,8 do največ 32 odstotkov, so dejali za STA.

Za značilnega odjemalca z letno porabo 10.000 kilovatnih ur se bo letni znesek omrežnine za distribucijo zemeljskega plina denimo zvišal v Ljubljani (za 2,5 odstotka oz. 4,60 evra) in Kranju (za 12,8 odstotka oz. 19,10 evra), znižal v Mariboru (za 1,2 odstotka oz. 1,90 evra), Celju (za 4,3 odstotka oz. 4,50 evra), Domžalah (za 0,7 odstotka oz. 1,60 evra) in Slovenski Bistrici (za 0,7 odstotka oz. 1,60 evra), medtem ko bo v Novem mestu, Novi Gorici, Kamniku in na Ptuju ostal nespremenjen.

Večini gospodinjskih odjemalcev električne energije in zemeljskega plina se bodo tako položnice spremenile le na račun omrežnin, saj dobavitelji večinoma niso podražili energentov. To so z novim letom storili le v mariborski Energiji plus tako za elektriko kot plin, v Ece pa so podražili le plin.

V Gen-I, ki je s preko 190.000 odjemalci po celi Sloveniji največji slovenski dobavitelj elektrike, cene tarif rednega cenika električne energije in zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce ostajajo nespremenjene. Kot so spomnili za STA, so se namreč zavezali, da jih do poletja ne bodo zvišali. Tako se bodo za odjemalce Gen-I položnice spremenile le zaradi omrežnin.

V Ece so poudarili, da cene elektrike za obstoječe gospodinjske kupce ostajajo nespremenjene še vsaj januarja in februarja. Tako se bodo tudi za gospodinjske odjemalce tega dobavitelja, ki je s 15,5-odstotnim tržnim deležem drugi največji dobavitelj elektrike, položnice spremenile le na račun višje omrežnine.

Medtem pa so zaradi močno spremenjenih razmer na nabavnih trgih z januarjem zvišali ceno zemeljskega plina, in sicer za približno 40 odstotkov.

Mariborska Energija plus, ki z elektriko oskrbuje več kot 120.000 kupcev, je s 1. januarjem prilagodila cene elektrike gospodinjskim odjemalcem na osnovnih cenikih. Za povprečnega odjemalca bo položnica ob upoštevanju višje omrežnine višja za okoli 10 evrov oz. za 18 odstotkov, so povedali in dodali, da za odjemalce, ki so lani pristopili h kakršnikoli posebni ponudbi in si zagotovili nespremenjene cene za določeno časovno obdobje, cene ostajajo nespremenjene.

Prav tako so z januarjem zaradi ekstremne rasti nabavnih cen zemeljskega plina prilagodili cene plina gospodinjskim kupcem na osnovnih cenikih. Za povprečnega odjemalca se bo položnica ob upoštevanju podražitve energenta in spremenjene omrežnine zvišala za okoli šest evrov oz. za 12 odstotkov, so še povedali v Energiji plus.

Cene elektrike se bodo zvišale tudi pri podjetju E3, ki dobavlja električno energijo več kot 115.000 gospodinjskim odjemalcem. Nove cene vseh štirih paketov v redni ponudbi bodo začele veljati s februarjem, medtem ko bodo za gospodinjstva, ki jim elektriko dobavljajo po akcijski ali posebni ponudbi, ostale nespremenjene do izteka ugodnosti oz. do poteka ponudbe z vezavo. Za povprečnega gospodinjskega odjemalca v redni ponudbi se bo zaradi tega znesek na položnici zvišal za približno osem evrov na mesec, kar je v povprečju približno 13-odstotno zvišanje. E3 ni dobavitelj zemeljskega plina končnim odjemalcem.

V ljubljanski Elektro energiji, ki z elektriko oskrbuje preko 140.000 odjemalcev, so povedali, da v preteklem letu niso dvigovali cen tarif električne energije, prav tako ne zemeljskega plina, medtem pa načrtov o prihodnjem gibanju cen niso navedli.

V Petrolu, ki ima nekaj manj kot 10-odstotni tržni delež gospodinjskega odjema, so spomnili, da so redne cene elektrike in zemeljskega plina za gospodinjstva spremenili z decembrom lani. “Te podražitve so bile neizogibne, če želi Petrol še naprej zagotavljati stabilno in zanesljivo oskrbo z električno energijo in zemeljskim plinom, glede na negotove razmere na svetovnem trgu energentov,” so povedali in dodali, da bodo položnice višje le zaradi omrežnin.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar