Pred zasedanjem organov DeSUS odprto tudi vprašanje predloga izključitve poslancev iz stranke

Poslanci stranke DeSUS. Vir Facebook,_DeSUS

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je pred zasedanjem organov stranke, ki razpravljajo o javnih nesoglasjih med poslanci in začasno vodjo DeSUS Brigito Čokl, dejal, da so odprte vse možnosti. Tudi ta, da Čoklova predlaga izključitev poslancev iz DeSUS. Predsednik sveta Anton Urh pa je zatrdil, da takega morebitnega predloga ne bo dal na glasovanje.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani se je sestal izvršni odbor DeSUS, ki se ga udeležujejo tudi trije poslanci DeSUS. Sledila bo seja sveta stranke.

Poslanci Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak so namreč konec minulega tedna prek odvetnika od Čoklove zahtevali preklic njenih izjav o njihovem ravnanju, zlasti glede tega, da “bo treba nad poslance s palico, da so korenčki premalo in da so kot pobalini”. Čoklova pa je prek svoje odvetnice sporočila, da izjav ne bo preklicala.

Potrebna je močna poslanska skupina

Jurša je ob prihodu na sejo izvršnega odbora glede pričakovanj povedal, da so odprte vse možnosti, tudi ta, da Čoklova predlaga izključitev poslancev iz stranke. Urh pa je ob prihodu zatrdil, da dokler je predsednik sveta stranke, takšnega sklepa ne bo dal na glasovanje. “Politična stranka je toliko vredna, kolikor močno poslansko skupino ima. DeSUS jo ima in jo bo imel,” je pojasnil. Prav tako poslanci po njegovih besedah ne polagajo računov vodstvu stranke, saj delajo v prid stranke in uresničujejo njen program.

Po njegovem prepričanju v DeSUS še lahko dosežejo enotnost. “Smo vendar zreli ljudje in bomo znali to urediti,” je dejal.

Jurša je na vprašanje, ali bodo danes še poslanci DeSUS, odvrnil, da bodo poslanci do konca mandata. Glede tega, koga v stranki vidi za podpornike, pa je dejal: “Mi nimamo nobenih podpornikov. Smo poslanska skupina v tej stranki in temu primerno se tudi obnašamo.”

Čaka jih volilni kongres, že tretji v letu in pol

O tem, ali je poslanska skupina dolžna polagati račune vodjem stranke, pa je dejal, da “če sooblikuje politiko stranke, je zgodba lahko uspešna”. “Če vsak zastopa svoje interese, pa ne. Poslanec je predstavnik vsega ljudstva in slednjemu tudi odgovarja.”

Da so vse možnosti odprte, je ob prihodu povedal tudi Simonovič. Zatrdil je, da ne bo zapustil poslanske skupine, tudi če bi ga izključili iz stranke. “Kot poslanska skupina smo organizirani po poslovniku o delu DZ,” je dodal.

DeSUS sicer 19. junija čaka volilni kongres, že tretji v letu in pol. Januarja lani je tedanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, a je po nesoglasjih v stranki in očitkih na njen račun glede plačil gostovanj po Sloveniji septembra lani odstopila. DeSUS je na kongresu za predsednika nato ponovno izvolila Erjavca, ki je stranko popeljal iz koalicije Janeza Janše. Po neuspešni konstruktivni nezaupnici z njegovo kandidaturo za predsednika vlade ter po nesoglasjih s strankinimi poslanci je Erjavec marca letos odstopil.

Nesoglasja s poslanci so eskalirala

Začasno vodenje stranke je prevzel podpredsednik Anton Balažek, po njegovem odstopu s tega mesta kmalu zatem pa Čoklova. Nesoglasja s poslanci, ki so v DZ zavzeli zmerno opozicijsko držo, so eskalirala.

Rok za vlaganje kandidatur za junijski kongres je 24. april. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Srečko Felix Krope.

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki je bil na to mesto imenovan na predlog DeSUS, pa je ob vprašanju morebitne kandidature za predsednika DeSUS danes spomnil, da je zdaj že bivši član te stranke. Stranka je namreč ugotovila, da mu je zato, ker je ostal na funkciji ministra tudi po odhodu DeSUS iz koalicije, prenehalo članstvo.

Bo DeSUS vodil Igor Zorčič?

“Še vedno verjamem, da stranka lahko naredi korake v konsolidacijo, verjamem v to, da je stranka tega sposobna z močno mrežo in svojo zgodovino,” je Podgoršek dejal ob robu današnjega obiska v Trebnjem in dodal, da trenutno nima časa niti razmišljati o morebitni kandidaturi za predsednika DeSUS.

V minulem tednu so se pojavile tudi špekulacije, da naj bi o kandidaturi za vodenje DeSUS razmišljal predsednik DZ Igor Zorčič, ki je nedavno s še dvema poslanskima kolegoma zapustil SMC. Zorčič je pred nekaj dnevi na vprašanje STA, ali drži, da naj bi se z nekaterimi nezadovoljnimi člani SMC pridružili DeSUS, odgovoril, da so to ugibanja in je prezgodaj napovedovati morebitna povezovanja. Na dodatno vprašanje, ali je v igri njegova kandidatura za vodenje DeSUS, pa je odgovoril, da ugibanj ne komentira.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar