Z investicijo na Dobravi do večjega števila dnevnih upepelitev

Vir: Pogrebno podjetje Maribor

V Sloveniji smo po številu upepelitev v samem svetovnem vrhu. Kot pojasnijo v Pogrebnem podjetju Maribor je upepeljenih kar 80 odstotkov pokojnikov, v urbanih okoljih pa celo 90 odstotkov ali več.

Ob drugem valu se je število smrti povečalo za tretjino

V preteklem letu se je, kot so pojasnili v pogrebnem podjetju, izkazala dodatna potreba po širjenju upepeljevalnice. “Ob naraščajočih trendih upepeljevanja smo potrebo po dodatnih kapacitetah zaznali že pred korona virusom, ob drugem valu korone pa so bile te potrebe še izrazitejše, saj se je število smrti povečalo za tretjino, v enem mesecu pa smo beležili kar več kot 50 odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani,” so nam pojasnili.

“Čeprav ob povečani umrljivosti delamo podnevi in ponoči, ob sedanjih kapacitetah pri upepeljevanju nastaja zamik. Tako lahko čas od smrti do pogreba traja malo dlje kot je običajno, svojci pa želijo pogreb čim prej,” pojasnijo in dodajo, da je časovna komponenta v procesu pogreba pomembna komponenta, značilna za naše običaje. Pri nas se poslovimo od žare in ne od trupla pred samo upepelitvijo. V tujini pa to slovo spada v čas pred upepelitvijo. “Nato pa se dejanje pokopa izvede s časovnim zamikom in zgolj v prisotnosti najožjih svojcev ali pa samo grobarjev,” povedo.

Z novo pečjo do zmanjšanih čakalnih vrst

V prizidku upepeljevalnice bo nova peč, s katero bodo lahko povečali število dnevnih upepelitev in dosegli cilj zmanjšanja čakalnih vrst ob povečani umrljivosti. “S tem bomo lahko sledili željam svojcev po čimprejšnjem pogrebu.”

Projekt je trenutno v sklepni fazi, izvajalci gradbenih del sledijo terminskemu planu. Zaključek vseh del projekta, vključno z namestitvijo peči, kot pojasnijo, načrtujejo v mesecu juliju 2021.

Oddaj komentar