FOTO: Prenovljeni prostori za intenzivno nego in terapijo otrok

Danes so v UKC Maribor na 1. etaži Klinike za pediatrijo predstavili prenovljene prostore Enote za intenzivno nego in terapijo otrok.

Izr. prof. dr. Matjaž Vogrin, dr. med., strokovni direktor je dejal: “V času hude covid krize se življenje ni ustavilo. Tudi v UKC Maribor zdravimo ostale paciente, med najpomembnejšimi so ravno težko bolni otroci. Po dolgih letih smo uspeli s prenovo oddelka za intenzivno nego ter popolnoma smo prenovili prostore, jih opremili in danes imamo dovolj kvalitetnega kadra, da otroke zdravimo na najvišji ravni.

Zdravijo nedonošenčke, ki se rodijo težki le 400 gramov

Vsa investicija je na ramenih države, gre za 1,2 milijona evrov, od tega 600.000 evrov za opremo. Tukaj se zdravijo dojenčki – okoli 150 jih je na leto, od tega je dve tretjini nedonošenčkov, tudi takšnih, ki tehtajo le 400 gramov. Sicer pa imajo na tem oddelku tudi druge otroke, ki potrebujejo težke operacije. Matjaž Vogrin je še pripomnil, da ta uspeh ni prišel preko noči, ampak so zanj zaslužni številni.

Doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., predstojnik Klinike za pediatrijo: “V zadnjem letu govorimo le o negativnih stvareh. Mi imamo pozitivno zgodbo, ki se je zdela nemogoča. Pridobili smo dodatne kapacitete, ne le za nedonošenčke ampak tudi za starejše otroke. Oprema bo omogočala preživetje tudi tedaj, ko smo tik pred tem, da obupamo. V Sloveniji sta le dve takšni enoti.”

Želijo si novih pridobitev tudi v prihodnosti 

Dr. Andreja Štelcar, dr. med. (vodja Enote za intenzivno nego in terapijo otrok): “Pridružila sta se nam tudi dva nova zdravnika. Želimo si, da se širitev še nadaljuje, trenutno imamo 21 postelj, želje pa so, da v prihodnosti dobimo še tri.”

Oddaj komentar