Z eno parkirno dovolilnico v mestnem središču odslej dovoljeno parkiranje v dveh conah

V Mestni občini Maribor bo od jutri, 9. oktobra, na javnih parkiriščih v beli coni veljala posebna prometna ureditev, s katero želijo na občini olajšati življenje prebivalcem mestnega središča oziroma imetnikom dovolilnic za parkiranje v beli coni v tem delu Maribora.

Zlasti v dopoldanskem in popoldanskem času je v mestu malo prostih parkirnih mest. Ker širijo mrežo parkirnih površin za invalidska vozila, motorna kolesa in električne avtomobile ob robu pešcone, so morali v tem letu nekaj parkirnih mest v beli coni tudi ukiniti. Na MO Maribor se zavedajo, da lahko zaradi naštetega stanovalci porabijo nesorazmerno veliko časa za iskanje parkirišč in da jih pogosto niti ne najdejo blizu svojih domov oziroma v conah, za katere imajo izdana dovoljenja.

Upajo, da bo rešitev, ki so jo pripravili v odgovor, zmanjšala te težave: odslej bodo lahko imetniki dovolilnic prosto mesto poiskali tudi na bližnjih parkiriščih v sosednji coni. Na določenih območjih bosta namreč veljali dve dovolilnici.

Ta območja so:

Območje, ki je na zahodu omejeno s Kočevarjevo ulico, na severu z Gosposvetsko cesto in Slovensko ulico, na vzhodu s Tyrševo ulico in na jugu s cestami na Lentu. Tam bo na vseh parkirnih površinah na občinski cesti oziroma ob njej omogočeno parkiranje vozil z dovolilnicami za coni 4 in 6.

Območje, ki je na zahodu omejeno s Tyrševo ulico, na severu s Partizansko cesto in Slovensko ulico, na vzhodu z Mlinsko ulico in na jugu s cestami na Lentu. Tam bo omogočeno parkiranje vozil z dovolilnicami za coni 4 in 2.  Območje, ki je na zahodu omejeno s Kajuhovo ulico, na severu z ulicami ob Mestnem parku in z Vinarsko ulico, na vzhodu z Ulico heroja Tomšiča in na jugu s Slovensko 2 ulico in Gosposvetsko cesto. Tam bo omogočeno parkiranje vozil z dovolilnicami za coni 5 in 3.

Območje, ki je na zahodu omejeno z Ulico heroja Tomšiča, na severu s Tomšičevo ulico, na vzhodu s Partizansko cesto (mimo Železniške postaje Maribor) in na jugu s Slovensko ulico ter Partizansko cesto. Tam bo omogočeno parkiranje vozil z dovolilnicami za coni 1 in 3. Marpromovi nadzorniki, ki izvajajo nadzor nad plačevanjem parkirnine v beli coni, so s spremembo seznanjeni in bodo od 9. oktobra 2020 dalje pri izvajanju nadzora upoštevali obe dovolilnici, ki sta na posameznem območju veljavni.

Do dovoljenja za parkiranje so po občinskem odloku o občinskih cestah upravičeni stanovalci s stalnim bivališčem oziroma samostojni podjetniki, pravne osebe in organi lokalne skupnosti s sedežem na območjih, kjer je uvedeno plačilo parkirnine. Dovolilnica za stanovalce velja dve leti, za ostale pa eno leto.

Oddaj komentar