V UKC Maribor tudi uradno zagnali novi angiograf

UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes tudi uradno odprli nove prostore laboratorija za interventno kardiologijo v prostorih klinike za interno medicino, kjer sicer že od sredine julija deluje novi rentgenski aparat za srčne bolnike. Starega, ki se je nenehno kvaril, so medtem že umaknili, zdaj pa delajo na nabavi še enega novega.

Skoraj 15 let star in edini angiograf v UKC Maribor je mariborskim kardiologom zadnja leta povzročal vrsto težav, zaradi česar so morali v času okvar urgentne bolnike z infarktom voziti v Celje in Ljubljano. Zaradi težav in takratne kadrovske stiske so zdravniki predlani poleti zagrozili celo s stavko.

Kot je ob današnjem odprtju prostorov povedal predstojnik oddelka za kardiologijo in angiologijo Husam Franjo Naji, je teh težav zdaj vendarle konec in pomeni možnost nemotenega izvajanja posegov, ob tem pa to za njih pomeni nov mejnik v razvoju oddelka. Problematika pa bo po njegovem mnenju dokončno rešena, ko bodo prostori dokončno opremljeni s še drugim aparatom.

Upamo, da se bo to zgodilo vsaj v prvi polovici naslednjega leta, če ne že letos. Dogovor z ministrstvom je načeloma sklenjen, zdaj pa je treba izpeljati razpisne in druge postopke, za katere vemo, kako se v Sloveniji rado tudi kaj zavleče,” je dejal Naji in dodal, da pridobitev prvega aparata na skrajševanje čakalnih vrst ne bo imela velikega vpliva, bodo pa skušali vsaj nekoliko omiliti z dodatnim programom, za katerega je ministrstvo za zdravje že odobrilo denar.

Z dodatnim programom bodo začeli že naslednji teden, pri tem pa upajo, da bodo obseg dela povečali vsaj še za desetino, za kolikor so ga že povečali tudi po zaslugi dejstva, da elektrofiziološke posege zdaj izvajajo ločeno. Ob dodatnem aparatu bi lahko obseg dela podvojili, a bo to odvisno tudi od zmogljivosti bolnišnice na drugih področjih.

V sedanjih pogojih so letno obravnavali 2000 bolnikov, v najboljših časih tudi do 2500, tako da bi se ob dveh aparatih lahko približali vsaj številki 3500 bolnikov na leto. Trenutno na poseg pri njih čaka vsaj tisoč ljudi.

Tudi za v. d. direktorja UKC Maribor Janeza Lavreta je 1,2 milijona evrov vredna investicija, ki so jo financirali iz lastnih sredstev, velik prispevek k bolj zanesljivi obravnavi urgentnih in drugih srčnih bolnikov v celotni severovzhodni Sloveniji, saj bodo tako začeli tudi skrajševati čakalne dobe.

Ob nabavi drugega angiografa po njegovih zagotovilih čakalnih dob praktično ne bo več, za slednjega pa naj bi po sedanjih dogovorih zdravstveno ministrstvo zagotovilo 960.000 evrov, pri tem pa bodo še okoli 100.000 evrov stala gradbena dela. Kadra imajo na oddelku trenutno dovolj, tako da bodo stalno na voljo štiri ekipe, je še dodal Lavre.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar