Z aprilom spremembe v zbiranju odpadne embalaže

Uredba o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov narekuje, da se s 1. julijem odpadna embalaža odvaža neposredno od vira nastajanja, torej neposredno iz gospodinjstev. V Snagi v primestnih odpadno embalažo že več let zbirajo neposredno iz gospodinjstev, zdaj pa je na vrsti še največja občina, v kateri te storitve izvajajo, mariborska. “Ker gre za veliko spremembo, smo se odločili, da jo v Mariboru uvajamo postopno,” so sporočili iz Snage.V prvo fazo bodo tako zajeli gospodinjstva v Spodnjem Radvanju in Razvanju, medtem ko so gospodinjstva v Pekrah in Zgornjem Radvanju neposrednih odvozov embalaže od vrat vajena že od leta 2013, ko so bili vključeni v pilotni projekt.

Uporabnikom, ki stanujejo v individualnih hišah na območju Spodnjega Radvanja in Razvanja, bomo do sredine marca dostavili novo posodo, z rumenim pokrovom, v kateri bodo zbirali odpadno embalažo. Do konca tedna bodo prejeli tudi dopis, v katerem podrobneje razložimo spremembo, ki nastaja, na hrbtni strani dopisa pa bo priložen tudi koledar odvozov. Ta zraven mešanih komunalnih in bioloških odpadkov sedaj vsebuje tudi termine odvoza odpadne embalaže,” so pojasnili na Snagi.

Prvi odvozi iz gospodinjstev v aprilu

Prve odvoze odpadne embalaže neposredno iz gospodinjstev bodo v prej omenjenem delu Maribora začeli izvajati v aprilu. Odpadno embalažo bodo iz gospodinjstev odvažali enkrat na 14 dni, se pa medtem frekvenca odvoza mešanih komunalnih odpadkov zaradi tega ne bo spremenila. Črne posode bodo še zmeraj praznili po ustaljenem urniku, enkrat na 14 dni. Za uporabnike, ki stanujejo v večstanovanjskih objektih, sprememb ne bo, saj je že sedaj imel vsak blok na tem območju svoj ekološki otok oz. zbiralnico, v kateri so stanovalci ločeno zbirali embalažo, papir in steklo in tako bo tudi ostalo.

V Spodnjem Radvanju in Razvanju bomo z ekoloških otokov oz. zbiralnic umaknili posode za ločeno zbiranje odpadne embalaže, saj jih bodo uporabniki imeli neposredno pred svojimi stanovanjskimi objekti. Preostali uporabniki v Mariboru bodo z odvozom embalaže od vrat soočeni s 1. januarjem 2020,” še sporočajo v Snagi.

Spremembe ne bodo vplivale na ceno

Postopno uvajanje predpisov Uredbe uporabnikom Spodnjega Radvanja in Razvanja ne bo spremenilo cene na njihovih položnicah. Spoštovanje predpisov sicer draži celoten sistem ravnanja z odpadki, a cene potrjuje mestni svet, zato jih brez njegovega soglasja ne moremo spremeniti.

Oddaj komentar