Vse bolj polni oddelki, težava kader: “Medicinskih sester in zdravnikov preprosto nimamo, temveč jih prerazporejamo”

Epidemiološke razmere v državi se v zadnjem tednu slabšajo. Število novo okuženih strmo raste, kar kaže tudi število sprejetih bolnikov na ljubljanski infekcijski kliniki, ki potrebujejo intenzivno oskrbo. Polno zasedeni so tudi otroški oddelki. Ob bližajočih praznikih zdravstvena stroka zato poziva k doslednemu upoštevanju ukrepov.

Kot je v današnji izjavi za medije povedal vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb, imajo trenutno 119 bolnikov na navadnih oddelkih, 51 bolnikov pa na intenzivni negi. Povprečna starost tistih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, je med 50 in 70 let. Najmlajši na navadnem oddelku ima 19 let, najmlajša na intenzivnem oddelku pa 24 let.

Na infekcijski kliniki morajo poskrbeti tako za povečano število covidnih bolnikov, ki so v dihalni stiski, kot za necovidne bolnike, ki prav tako potrebujejo bolnišnično oskrbo. Določeno pretočnost ohranjajo s hitrejšim odpuščanjem bolnikov.

Po njegovih besedah so zasedene skoraj vse bolniške postelje. Ob naraščajočemu številu okužb in s tem širjenju kapacitet izpostavlja predvsem problem pomanjkanja ustreznega strokovno usposobljenega kadra.

“Ustrezno z načrtom povečujemo število covidnih postelj tako v UKC Ljubljana kot na nivoju države,” je dejal. V državi je trenutno covidnim bolnikom namenjenih 150 intenzivnih postelj, v UKC Ljubljana je 57 intenzivnih in 130 navadnih postelj. Maksimalna vrednost za UKC Ljubljana je, kot pravi, 62 intenzivnih postelj.

Polni tudi otroški oddelki

Po besedah vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Mrvič so tudi vsi otroški oddelki, tako na pediatrični kot na infekcijski kliniki v Ljubljani polni. Trenutno zdravijo štiri otroke s covidom-19, vsak dan pa obravnavajo kakšnega na novo. Med njimi so tudi novorojenčki, ki se okužijo že v prvem mesecu življenja.

Poleg tega se soočajo tudi s hudo epidemijo drugih respiratornih okužb, predvsem okužb RSV virusa.

Veliko jih potrebuje intenzivno nego. Nekateri v bolnišnici ostanejo tudi do 14 dni. Starše majhnih otrok zato poziva, da z njimi ne hodijo v okolja, kjer se zadržuje veliko število ljudi, kot so različna nakupovalna središča, naj se izogibajo obiskom, nenazadnje, če imajo doma starejšega sorojenca, naj se tudi slednji zadržuje doma.

Kot je še poudaril Jereb, v bolnišnici prevladujejo necepljeni bolniki. Na navadnem oddelku je takih 65 odstotkov, na intenzivnem pa 75 odstotkov. Jereb zato poziva vse, ki se še niso cepili, da to storijo čim prej.

“Cepivo sicer 100 odstotno ne ščiti pred okužbo, ščiti pa pred hudim in kritičnim potekom bolezni,” je povedal.

Obenem vse, tako cepljene kot necepljene proti covidu-19, poziva, da se zlasti ob prihajajočih praznikih obnašajo samozaščitno, da se izogibajo množičnim druženjem, v zaprtih prostorih nosijo zaščitne maske, skrbijo za ustrezno medosebno razdaljo in higieno rok. “Vsak od nas lahko prispevka k temu, da bomo epidemijo obvladali, predvsem pa da bomo v naslednjih dneh ohranili delovanje zdravstvenega sistema,” je povedal.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar