Vozniki pozor! Po treh mesecih se v promet vračajo številni otroci

Sproščanje omejitvenih ukrepov v devetih regijah ne pomeni, da se lahko sprosti odnos udeležencev v prometu do cestno-prometnih predpisov.

V torek, 26. januarja 2021, se po trenutnih podatkih začenja novo poglavje v šolskem letu 2020/2021, vrtci in šole znova odpirajo svoja vrata. »Drugi prvi šolski dan« bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a odprtje šol za prvo triado pomeni več otrok na cesti. Agencija za varnost prometa zato na vse udeležence v prometu naslavlja poziv k največji stopnji pazljivosti. Otroci se v šolske klopi vračajo po daljšem in specifičnem obdobju, ki ni bilo počitniško, obenem je mogoče pričakovati, da so določena previdnostna ravnanja, ki so jih že usvojili, opustili ali pozabili. Podobno velja za ostale udeležence v prometu, ki se po daljšem času vračajo na ceste, zato Agencija za varnost prometa opozarja, da je nujno, da z največjo možno mero odgovornosti in pozornosti soustvarjamo varnejše poti za vsakogar in vse dni v letu.

Že to soboto, 23. januarja 2021, pa bodo po trenutnih podatkih ob določenih pogojih v devetih statističnih regijah spet delovala smučišča. Agencija za varnost prometa opozarja, da sproščanje omejitvenih ukrepov v Osrednjeslovenski, Gorenjski, Primorsko-notranjski, Obalno-kraški, Koroški, Podravski, Pomurski, Savinjski in Zasavski regiji ne pomeni, da se lahko sprosti odnos udeležencev v prometu do cestno-prometnih predpisov. Ti ostajajo enaki kot prej, zato jih je potrebno dosledno spoštovati. V navedenih devetih statističnih regijah bodo svoja vrata spet odprle servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles).

Poskrbite za svojo varnost, ravnajte samozaščitno!

Agencija za varnost prometa vsem voznikom, ki se bodo po daljšem obdobju vračali na ceste, podaja še nekaj napotkov. Zagotovijo naj tehnično brezhibnost delovanja motornega vozila. Dosledno naj spoštujejo cestno-prometne predpise, omejitve hitrosti, ustrezno varnostno razdaljo in razmere na cesti. Prav tako naj poskrbijo za pripenjanje vseh potnikov v vozilu z varnostnim pasom, med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona, vozijo naj pozorno, strpno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu. Posebna opozorila so namenjena visokim tveganjem glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc, zato je nujno, da za volan sedemo trezni in zbrani ter vselej pozorni na vse udeležence v prometu.

Odgovorno ravnanje odraslih zgled za otroke

Starši in skrbniki naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu pa naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za varno prihodnost. Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Ker so manjši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne zmorejo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni. Prepričani so, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. V času ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 je bilo na cestah manj prometa, zato je otroke nujno podučiti, da situacija na cestah ni enaka, kot so je bili vajeni v zadnjem času in z njimi obnoviti prometna pravila na poti do šole ali vrtca, kar lahko storimo že ta konec tedna.

Rumena rutka, odsevna telesa, varnostni pas in čelada

Agencija za varnost prometa opozarja na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole. Da bodo otroci še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles. Agencija starše in skrbnike opozarja tudi na nujnost pravilnega in doslednega pripenjanja otrok v otroške varnostne sedeže, bodisi v motornih vozilih bodisi na kolesu ter na obvezno uporabo varnostne zaščitne čelade, ki jo morajo nositi otroci na poganjalcu, kolesu, skiroju ali rolkah. Posebna opozorila so namenjena vožnji brez uporabe mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe in siceršnjemu upoštevanju prometnih pravi, predpisov in razmer na cesti. Zgled, ki ga s svojim ravnanjem v prometu dajejo starši ali skrbniki, je neprecenljiv, saj nas otroci posnemajo že od malih nog.

Pet korakov za večjo varnost otrok v prometu

Agencija za varnost prometa želi znova spomniti na pet korakov za večjo varnost udeležencev v prometu, ki so namenjena otrokom ter staršem in skrbnikom.

Pet korakov za večjo varnost otrok v prometu

Oddaj komentar