Vozite odgovorno: Pijani vozniki največkrat povzročitelji hudih, ali celo tragičnih, prometnih nesreč

Na cesti nikoli nismo sami. Na to radi pozabijo tudi vozniki, ki za volan sedejo pod vplivom alkohola. Ko se zasvetijo modro-bele luči in zasliši sirena, voznike tu in tam prešine tudi kak izgovor o tem, zakaj so se na cesto podali pod vplivom alkohola ali peljali prehitro. Še posebej na Štajerskem so pijani vozniki pri izgovorih (zlasti o alkoholu) posebej “kreativni”.

Mariborski policisti in pevec ter radijski voditelj Tim Kores – Kori, z ekipo Hitradia Center, smo v času, ko je alkohol še toliko bolj prisoten, združili moči. S kampanjo in vključitvijo šaljivih izgovorov, ki tu in tam prešinejo voznike, ko kršijo cestno-prometne predpise, smo želeli na zabaven način nagovoriti udeležence v cestnem prometu. V kampanji, v okviru katere posebej naslavljamo tudi mlade, uporabnike družbenega omrežja Tik Tok, sodeluje še Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor.

Alkohol je še vedno ključni sekundarni vzrok prometnih nesreč na našem območju, še posebej pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami. Pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom je delež alkoholiziranih povzročiteljev med januarjem in oktobrom letos znašal 20,0 % (47,6 %), delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami pa je znašal 17,4 % (9,4 %). Najvišji delež povzročiteljev je bil pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti [20,0 % (18,6 %)] in nepravilne strani/smeri vožnje [13,2 % (19,1 %)]. Povprečna stopnja alkoholiziranosti je znašala 1,47 (1,45) g alkohola na kg krvi. Po dnevih praviloma problematika psihofizičnega stanja voznikov v cestnem prometu najbolj izstopa ob koncu tedna, predvsem ob petkih in sobotah (še posebej v nočnem času), posebej izstopajoče pa je glede na večletne izkušnje obdobje ob koncu leta (december), ko je večje število praznovanj, na katerih se pogosto uživajo alkoholne pijače.

Razmere na cesti so pozimi slabše

Pred nami so praznični dnevi in praznovanja, na katerih običajno ne manjka alkohola. V zimskih mesecih se sicer prometna varnost običajno poslabša, slabše so tudi razmere na cestah, vozniki se srečujemo z meglo, dežjem, snegom in poledico, krajši je tudi svetli del dneva. Slabša vidljivost, zasnežene ceste in drugi neugodni dejavniki lahko še dodano prispevajo k nastanku prometnih nesreč. Pomembno je, da smo med vožnjo, zlasti, kadar vladajo zimske vremenske razmere zbrani, da vnaprej predvidimo dejavnike, ki povečujejo tveganje, ter se nanje pravočasno in pravilno odzovemo.

V decembru so policisti sicer že izvedli več poostrenih nadzorov psihofizičnega stanja voznikov. Nazadnje so na območju PU Maribor z indikatorji alkohola pretekli vikend preizkusili 218 voznikov, pri čemer je bilo ugotovoljenih 8 kršitev vožnje pod vplivom alkohola (pri 6 je koncentracija znašala nad 0,52 mg/l alkohola na liter izdihanega zraka). Ker problematika vožnje pod vplivom alkohola še vedno izstopa, bodo s ciljem doseganja ugodnejših prometno varnostnih razmer tovrstni problematiki pozornost pri nadzoru cestnega prometa namenili tudi v prihodnje.

Pomembno je odgovorno obnašanje

“Ker so pred nami praznični dnevi in praznovanja, na katerih običajno ne manjka alkohola, želimo vse voznike opozoriti, naj ne vozijo pod vplivom alkohola in se tudi sicer v prometu vedejo odgovorno do sebe in drugih. Kot pravimo v naši kampanji – če vozimo odgovorno, ne potrebujemo nobenih izgovorov,” je dejal Boris Veberič z oddelka za cestni promet sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor.

Tim Kores pa je dodal: “Vem, da je december čas druženj in zabav, ko si radi privoščimo kakega kuhančka ali kozarec dobrega vina. Čeprav se nam takrat mogoče zdi, da se super počutimo in čutimo neverjeten pogum za vožnjo, nikar ne sedajmo za volan, če smo pili. Obnašajmo se odgovorno, saj lahko naše nespametno ravnanje uniči življenja. Hitradio Center je zato v sodelovanju s Policijo posnel serijo zabavnih video vsebin o izgovorih, ki običajno spremljajo kršitve. Z njimi želimo doseči tudi mlade na družbenih omrežjih. Vsi smo kdaj kralji in kraljice izgovorov, a ko gremo na cesto, jih pustimo doma. Za življenja gre.”

Oddaj komentar