Vlada RS je odločila, da se v ponedeljek vrnejo otroci v vrtce in šole

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Vlada RS je odločila, da se v ponedeljek, 12. aprila 2021,  vrnejo otroci v vrtce ter učenci in dijaki v šole, po sistemu, kot je bil pred lockdownu, je povedala Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, je na današnji novinarski konferenci Vlade RS.

Vračanje v šole in vrtce bo po sistemu, kot je bil pred lockdownom, je poudarila ministrica, to pa pomeni po modelu C. Torej, da se na šolah tedensko izmenjujejo. Dijaški domovi bodo odprti že to nedeljo, tako da bodo dijaki in dijakinje lahko že v nedeljo bili v njih.

Nošnja mask ni več obvezna pri pouku športne vzgoje

„Kot družba imamo skupno zavezo in prednostno nalogo storiti vse, da izobraževanje ostane v šolah, kamor tudi sodi,“ je dejala Kustečeva in dodala, da vrtci in šole zgledno skrbijo za varno okolje in da mora tako ostati tudi dalje. „Ukrepi in priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ so nam poznani, in jih z razumevanjem spoštujmo jih še naprej,“ je poudarila in izpostavila rabo zaščitnih mask kot doslej. Pri tem pa povedala, da za vse učence in dijake nošnja mask ni več obvezna pri pouku športne vzgoje.

Uvedba prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov

Poleg teh ukrepov, tedenskega testiranja in cepljenja v osnovne in srednje šole uvajajo tudi možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov kot dodatno varovalko. Na ministrstvu ta ukrep ocenjujejo kot dobrodošel in dobronameren, zato ministrica prosi, da ga kot takega ljudje tudi razumejo. Šolam bodo v prihodnjih dneh posredovali informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki in njihovi starši seznanili s samotestiranjem, je še dodala Kustečeva. V prvi fazi bodo seznanili šole, učence, dijake in njihove starše, kasneje bodo določili še datum, kdaj naj bi se prostovoljno samotestiranje začelo. Kustečeva pravi, da gre s tem ukrepom za dodatno mero zaupanja, da šolski okoliš ostane čim bolj varen, in verjame, da bo kasneje dobro sprejet. “Vse, kar si želimo narediti, je pomagati in narediti vse, da se bomo v šolskem prostoru počutili varne in da bo tudi zaradi takih ukrepov šolski prostor še bolj varen,” je posebej izpostavila Kustečeva. Ravnatelji in ravnateljice srednjih šol bodo na jutrišnjem delovnem sestanku s predstavniki ministrstva izvedeli več, je povedala ministrica in podarila, da je prostovoljno samotestiranje učencev in dijakov brezplačno.

Kako pa bo z izvedbo mature?

Kdaj pa lahko srednje šole lahko pričakujejo informacije o izvedbi mature, če bo takrat določena karantena, je ministrica odgovorila, da bodo pripravili vse, da bodo lahko dijaki odpišejo pisne preizkuse, predvsem prvi del pisanje eseja, ki je vsako šolsko leto že takoj po prvem maju. Opirali se bodo tudi na izkušnje preteklega leta,. ko so lahko dijaki v rokih opravili vse obveznosti.

Vračanje otrok, učencev in dijakov v šole ostaja prioriteta

Kustečeva je izpostavila, da bo tudi v primeru redefiniranega vladnega semaforja ostala glavna prioriteta, da otroci, učenci in dijaki ostanejo v vrtcih in šolah. Iskali pa bodo tudi načine, da se proces izobraževanja vrne tudi v visokošolske ustanove.

Oddaj komentar