Virtualni karierni sejem v prvih treh dneh obiskalo 7.000 obiskovalcev

V ponedeljek, 16. novembra 2020, se je začel Virtualni karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja, ki je v prvih treh dneh od odprtja zabeležil 7.000 obiskov udeležencev, kar je več kot 2.000 obiskov dnevno. Na virtualni sejem se v povprečju vrača 30 % udeležencev, ki nadaljujejo z ogledom virtualnih stojnic.

Za osnovnošolce samo še danes, med 14. in 16. uro, v virtualni dvorani Živa knjižnica,  čakajo »žive knjige«. Na voljo bo njihova »izposoja«, ki bo ponujala dva načina komunikacije – klepet ali videoklic. Obiskovalci bodo imeli priložnost povprašati knjigo o vsem, kar jih zanima v povezavi z želenim šolanjem, študijem ali poklicem.

Sejem za osnovnošolce od 16. do 20. novembra, za srednješolce od 23. do 27. novembra

Mestna občina Maribor v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje, Univerzo v Mariboru, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor, Mladinskim kulturnim centrom Maribor in Fundacijo Prizma tudi letos organizira Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce, ki zaradi pandemije Covid-19 poteka v virtualni obliki. Na podlagi virtualnega kariernega sejma za osnovnošolce bo Fundacija PRIZMA, ob podpori Mestne občine Maribor in ostalih partnerjev, organizirala virtualni karierni sejem za srednješolce. Virtualna karierna sejma potekata na skupni spletni platformi, preko vstopne strani www.karierni-sejem.si, v času od 16. do 20. novembra (za osnovnošolce) in v času od 23. do 27. novembra (za srednješolce). Do danes se je za skupinski ogled stojnic prijavilo že 106 šol, od teh je 59 osnovnih in 47 srednjih šol, učenci in dijaki pa prihajajo iz območja celotne Slovenije.

Več kot 221.000 ogledov strani oziroma sejemskih prostorov

Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja, ki v tem tednu poteka za osnovnošolce, je v treh dneh od odprtja zabeležil 7.000 obiskov in več kot 221.000 ogledov strani oziroma sejemskih prostorov. V povprečju se kar 30 % udeležencev dnevno vrača na sejem in nadaljuje z ogledi stojnic, ki v povprečju trajajo 10 minut. Virtualni obisk sejma je brezplačen in omogoča samostojni ogled učencev in dijakov, kakor tudi skupinski ogled šolskih oddelkov oz. razredov (v šoli ali od doma, odvisno od trenutnih epidemioloških ukrepov).

Živa knjižnica samo še danes

Živa knjižnica – knjižnica poklicev v virtualni obliki bo na osnovnošolskem sejmu potekala samo še danes (19. novembra) od 14. do 16. ure. Posebnost Žive knjižnice je, da so knjige ljudje (tako imenovane žive knjige), ki skozi dialog z bralci in bralkami delijo svoje življenjske izkušnje, v tem primeru o svojem izobraževanju in poklicu. V virtualni dvorani Živa knjižnica obiskovalce čakajo torej »žive knjige«. Na voljo bo njihova »izposoja«, ki bo ponujala dva načina komunikacije – klepet ali video klic. Obiskovalci bodo imeli priložnost povprašati knjigo o vsem, kar jih zanima v povezavi z želenim šolanjem, študijem ali poklicem.

Predstavljeni bodo naslednji poklici:
Koordinatorka in organizatorka kulturnih programov, plesalka, performerka
Zgodovinar, receptor v hostlu, metalec
Organizator stikov z javnostmi, PR-ovec, organizator dogodkov, urejevalec spletnih strani
Študentka medijskih komunikacij, tehnica oblikovanja, grafična oblikovalka
Podjetnica, plesalka na drogu, refleksoterapevtka
Samostojna kulturna delavka
Šivilja in modna oblikovalka
Profesorica na srednji šoli, pedagoginja
Slovenska filantropistka, vodja programa prostovoljstvo
Dramaturg
Igralec in lutkovni animator
Scenografka in oblikovalka lutk
Kostumografka
Kipar in lutkovni tehnolog
Elektrikar, elektronik
Študentka managementa trajnostnega razvoja, prostovoljka, delo na EU projektih

Virtualni sprehod po sejmu daje občutek sprehoda v živo

Obisk sejma je tehnološko razvit in dodelan na način virtualnega sprehoda, ki preslika občutek sprehoda v živo. Razstavljavci imajo možnost predstavitve svojih poklicev in poslovnih prostorov na način 360 stopinjskega ogleda, prenos različnih gradiv, naročanja na razgovore, pregled prostih delovnih mest, komunikacije z razstavljavci preko klepetalnice v živo ali obisk dogodkov v živo (ang. webinar). Virtualno okolje bo omogočalo nove oblike interakcije, pregleden in enostaven dostop do vsebin ter zanimivo uporabniško izkušnjo.

Po izboljšanju zdravstvenih razmer nameravamo virtualni karierni sejem nadgraditi z modelom t.i. hibridnega kariernega sejma, ki bo mladim zagotavljal prednosti vseh vrst interakcij v realnem in virtualnem sejemskem prostoru.

Oddaj komentar