VIDEO: Zveza prijateljev mladine letos na letovanje peljala kar 1791 otrok

Neresna olimpijada

Zadnji dan počitnic so se otroci na Trgu svobode v Mariboru, v organizaciji Zveze prijateljev mladine, zabavali na tradicionalni Neresni olimpijadi in Lekovem živžavu. Dogodek so izkoristili vodilni na Zvezi prijateljev mladine, da javnosti predstavijo, kako so potekali njihovi počitniški programi, koliko otrok je letovalo v Poreču, na Pohorju in v Marburgu ter koliko se jih je udeležilo počitniških taborov za nadarjene, koliko obiskov so zabeležili v okviru dnevnega počitniškega programa in počitniškega varstva in kaj načrtujejo v prihodnjih mesecih.

Predsednica Zveze prijateljev mladine, Nina Babič, je uvodoma dejala, da so s poletnimi programi izjemno zadovoljni. Programi so potekali že skoraj tradicionalno. Letovanja na Pohorju, Marburgu in Poreču. V Poreču je bilo kar šest izmen otrok na Pohorju dve in ena skupina otrok, ki je potovala v Marburg. Pripravili so tudi širok in pester program v Domu ustvarjalnosti mladih, kjer so beležili kar 6000 obiskov in več kot 600 različnih otrok. Tradicionalnim programom so letos dodali še počitniško varstvo, ki je bilo spodbujeno iz strani Mestne občine Maribor, kjer so v devetih tednih izvajanja tega programa beležili več kot 200 otrok. Letovanja pa se je letos v vseh izmenah udeležilo kar 1791 otrok. Veliko vlogo pri izvajanju programov Zveze prijateljev mladine pa imajo prostovoljci, ki so pravzaprav gonilna sila te organizacije. Kar 220 prostovoljcev je sodelovalo v vseh programih na letovanjih in 15 prostovoljcev pri programih v Domu ustvarjalnosti mladih. “Celo poletje so garali, darovali čas in energijo ter svojo ustvarjalnost. In to ni samoumevno. Zato en veliki, veliki hvala, saj brez njih ne bi mogli speljati ničesar,” je plemenito delo prostovoljcev pohvalila Babičeva.

Neresna olimpijada

“Mladi si zalužijo naš čas in aktivnost”
Babičeva svojega dela in dela sodelavcev ne vidi kot poslanstva, ampak energijo raje usmerjajo v vrednote in v to kar verjamejo kot ljudje. “In to je to, da si mladi zaslužijo naš čas in našo aktivnost, da je vbistvu tega premalo in da je to vredno početi. In zaradi tega, ker to počnemo iz prepričanja in ne poslanstva, se mi zdi, da se to vidi in da se na to mladi tudi odzovejo,” je vizijo Zveze prijateljev mladine opisala Babičeva.

Program za nadarjene
Program “Omogočimo sanje” v obliki taborov poteka čez celo šolsko leto in v času počitnic. Več v video prispevku.

Pri novostih poslušajo mlade
Zveza prijateljev mladine ima že veliko utečenih programov in včasih se zdi, da bi morali katerega spremeniti ali zamenjati, ne še dodajati, saj enostavno vsega ne bodo zmogli. Pa vendar se kljub vsemu ves čas ozirajo tudi po novostih, saj je svežina vedno dobrodošla.

Babičeva je na koncu še dodala, da jim brez podpore Mestne občine Maribor, ki subvencionira letovanje otrok in skozi vse leto podpira izvajanje njihovih programov, prav gotovo ne bi uspelo.

Oddaj komentar