VIDEO: To soboto 40. rez Rez Stare trte na Lentu

37. rez Stare trte na Lentu, foto: arhiva Lokalec.si

V soboto, 9. marca 2019, ob 11. uri bo pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu 40. Rez Stare trte. Mesto Maribor bo ob tej priložnosti poklonilo v dar cepiče Stare trte osmim partnerskim mestom in ustanovam doma in na tujem. Gospodar Stare trte bo postal mariborski župan Saša Arsenovič.

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Letošnja rez najstarejše vinske trte bo v znamenju jubileja. 31. marca 1980 je strokovna skupina agronomov, ki jo je imenoval Jože Protner, direktor tedanjega Kmetijskega zavoda Maribor, sestavljali pa so jo mag. Anton Zafošnik, Anton Vodovnik in Gustav Matis, prvič v novejšem obdobju opravila poseg rezi. Ta dogodek štejemo za uvodno dejanje procesa revitalizacije in sistematične strokovne oskrbe stare žametne črnine na mariborskem Lentu, za katero je bilo pred tem ugotovljeno, da šteje od 350 do 400 let. Kot je še pojasnil skrbnik Stare trte, mestni viničar Stane Kocutar, je bila
rez takrat opravljena v manjšem obsegu: “Glede na skromen biološki razvoj trte po posegu so se sodelujoči strinjali, da bo treba radikalno poseči v odmrle dele trte, kar so storili na pomlad leta 1981. Letošnja rez je torej štirideseta v neprekinjeni vrsti. Ob tem dogodku bo trta dobila tudi novega, že osmega gospodarja.”


Skrbnik Stare trte bo za novega gospodarja najstarejše trte imenoval Sašo Arsenoviča, župana Mestne občine Maribor. “Vloga gospodarja Stare trte je ena izmed vlog, ki se jih kot župan najbolj veselim, glede na svoj odnos do vina in hrane. Trta pa ima seveda še en drug pomen. Ponazarja tisto, v kar sam globoko verjamem, in sicer da so močne korenine temelj in osnova dobrih zgodb. Stara trta ima velik potencial, da lahko ponese naše mesto v svet. S trto tudi dokazujemo, da znamo ceniti zgodovino in na podlagi tega graditi zgodbe za naprej. S cepiči nas povezuje z drugimi mesti in kulturami, povezuje vsebino naše regije. Je samo začetek ustvarjanja pijače – vina, ki del gastronomske ponudbe v naši regiji,” je povedal mariborski župan.


Rez Stare trte je tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam po svetu. Prejemniki cepičev ob 40. Rezi Stare trte bodo: Občina Ravne na Koroškem, Občina in župnija Razkrižje, Kasaški klub Ljutomer, Društvo vinogradnikov Ribnica na Dolenjskem, mesto Osijek (Hrvaška), Nacionalni park Inuyama ob reki Kiso (Japonska), Muzejski vinograd Stetten im Remstal pri Stuttgartu (Nemčija) in Monošter/Szentgotthárd
(Madžarska).

“Dogodek ima velik pomen, predvsem zaradi povezovanja,” je poudarila Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje.

“Vsako leto namreč osrečimo predstavnike različnih domačih in tujih občin, ki prejmejo cepič najstarejše trte kot znak povezanosti in druženja. Podelitev je izredno pomembna za prejemnike, kar nam tudi ob prejemu zmeraj znova povedo. V svoj kraj, mesto
odnesejo del mariborskega ponosa. V prihodnosti si želimo, da se podeljevanje cepičev nadgradi s promocijskim konceptom in obveznostmi prejemnikov, kar bi izboljšalo možnosti promocije Maribora v mestih, kjer rastejo potomke. Namen podeljevanja je namreč ponesti najstarejšo trto, s tem pa Maribor in Slovenijo, v svet,” je še dodala.

Rez in svečano podelitev cepičev bo tudi letos spremljal kulturno-etnografski program z Malo pihalno godbo Neuvirtovi Štajerci in Akademsko folklorno skupino Študent, v poklon 100-letnici SNG Maribor bo nastopila sopranistka Mojca Potrč, ki se ji bo pridružil mešani pevski zbor FERI. Stojnice bodo od 10. do 13. ure ponujale lokalno vino in kulinariko, na njih se bodo predstavljali tudi gostje iz občin Razkrižje in Ribnica na Dolenjskem ter Kasaški klub Ljutomer, ponovno pa bodo obiskovalci lahko kupili cepljenko Stare trte.

Oddaj komentar