VIDEO: Zaradi uporabe obraznih mask težave pri izvajanju pouka

Dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor med poukom.

Priporočila in navodila, ki jih dobivajo šole glede obvezne rabe obraznih mask, naj bi bila po besedah ravnateljice Srednje šole za oblikovanje Maribor Nadje Jager Popovič nejasna in tudi nasprotujoča. Mnenja o rabi mask pa so povedali tudi dijaki in profesor, ki smo jih obiskali med poukom. Še preden smo govorili z njimi, smo na portalu MBREPORT objavili anketo, v kateri smo bralce vprašali, ali se strinjajo s tem, da morajo učitelji v šoli nositi maske. Kar 86 odstotkov od 401, ki so na portalu odgovorili, je bilo proti rabi mask, mnogi so na Facebooku tudi izrazili svoje mnenje o rabi mask tako za učitelje kot učence in dijake.

Na Srednji šoli za oblikovanje Maribor smo govorili z ravnateljico Nadjo Jager Popovič o rabi mask pri pouku. Izpostavila je, da pri učnem procesu prihaja do težav pri podajanju in sprejemanju učne snovi, ker imajo profesorji med razlago masko na obrazu, prav tako je otežena tudi komunikacija z dijaki, ki večinoma prav tako nosijo masko. Poudarila je tudi, da lahko zaradi manjka profesorjev, ki morajo preventivno v karanteno, pride do težav, saj po šolah nimajo urejenih dolgoročnih nadomeščanj. Obiskali smo tudi enega od razredov, ki je prav takrat imel v učilnici pouk. Dijaki so izpostavili tako zdravstvene razloge, ki jih ovirajo pri rabi maske, kot tudi, da so ob spremljanju priporočil in navodil vlade in NIJZ ugotovili, da so nekatera navodila in priporočila nejasna in nasprotujoča. Svoje mnenje pa je povedal tudi eden od profesorjev na isti šoli.

Eden od dijakov je opozoril tudi na to, da bi bilo treba gledati bolj celostno in da bi morali spremljati vso stroko, ne samo enega njenega dela.

Rezultati ankete na spletnem portalu MBREPORT

Na naši spletni strani smo objavili tudi anketo, takoj za tem, ko je prejšnji teden vlada napovedala strožje ukrepe za omejevanje okužb z novim koronavirusom v šolah. Dejali so, da bodo morali tako učenci od sedmega razreda naprej kot dijaki, pa tudi učitelji in profesorji ves čas pouka nositi maske. Poglejmo, kakšni so rezultati ankete: Ali se strinjate, da morajo učitelji v šoli nositi maske?

Zdravstveni razlogi proti rabi obraznih mask

Nekateri komentarji na družbenem omrežju Facebook pod objavo iste ankete so bili kratki in jedrnati. Večina jih je bilo proti rabi maske za učitelje, nekateri so napisali zraven tudi, da so proti rabi maske za učence in dijake. Ena od komentatork je izpostavila, ali se (odločujoči) vprašajo, kaj se dogaja s tistimi, ki imajo astmo in podobne diagnoze

Objavljamo še nekaj komentarjev, ki so jih bralci zapisali pod objavo ankete na Facebooku. Med drugimi je tudi vabilo politikom, naj pridejo za en teden v šole in naj sedijo v razredih več ur.

 

Oddaj komentar