VIDEO: Varuh človekovih pravic – Sprejeti morajo biti taki preventivni ukrepi, da se ljudem omogoča čim bolj normalno življenje

Varuh človekovih pravic Peter Svetina

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na današnjem obisku v mariborskem VDC Polž izpostavil, da je treba ob uvedbi in izvajanju preventivnih ukrepov za preprečevanje naraščanja števila okužb z novim koronavirusom poskrbeti tudi za ranljive skupine, posebej tudi za osebe s posebnimi potrebami. Že v prvem valu je opozarjal na to, da se jih ne sme stigmatizirati, ampak jih obravnavati enakopravno kot druge.

“Kar se vseh teh izključenih skupin tiče, smo mi že v času od razglasitve epidemije pa do danes opozarjali, da ne smejo biti izključeni iz socialnega življenja, da jim je treba omogočiti storitve, da se moramo do njih obnašati tako kot do vseh drugih članov družbe. Bili so izključeni, institucije so se zaprle, predolgo in dlje kot ostale niso odprle svojih vrat. Mnogi socialno-varstveni zavodi so ostajali zaprti, medtem ko so bile šole, vrtci odprti in ostalo življenje potekalo običajno,” nam je povedal varuh človekovih pravic Peter Svetina in poudaril: “To je nesprejemljivo, ti ljudje ne smejo biti segregirani.” Poudaril je še, da morajo biti sprejeti taki preventivni ukrepi, da se ljudem omogoča čim bolj normalno življenje.

Več pa v njegovi celotni izjavi:

Oddaj komentar