VIDEO: V Mariboru danes 8. Salon štajerskih mladih vin Pubec

FOTO: Mediaspeed

V Mariboru bo popoldne potekal 8. Salon štajerskih mladih vin, s katerim bo projekt obeležil devet let uspešnega povezovanja štajerskih vinarjev. Tokrat bodo ti svoja vina ob kulinariki in dobri glasbi predstavili na novi, butični lokaciji v Minoritski cerkvi. V sredo bodo petič doslej gostovali še v Festivalni dvorani v Ljubljani.

Kot poudarjajo organizatorji, gre za enega najodmevnejših vinskih dogodkov za velikim mariborskim martinovanjem. Temelj projekta je sodelovanje, ki štajerske vinarje povezuje v celoto in tako ostaja ena izmed redkih tovrstnih zgodb, preko katere želijo s promocijo mladih vin povečati zanimanje zanje ter za vinorodni okoliš tako doma kot v tujini.

Mlado vino v zadnjem obdobju z večjo prepoznavnostjo

Vinarji, povezani v projekt, beležijo večjo prodajo mladega vina, kupci pa ga zaradi odmevnosti tudi pogosteje naročijo v gostinskih lokalih, kupijo v trgovinah ter umestijo med poslovna darila. Uradni začetek prodaje tega štajerskega mladega vina bo letos sicer 27. novembra, ko bo na voljo 18 mladih štajerskih vin.

Pomemben vidik sodelovanja je tudi javno-zasebno partnerstvo z Zavodom za turizem Maribor, kjer podpirajo tovrstne pobude in se s svojim delovanjem trudijo dvigniti raven vinskih prireditev, ki stremijo k vinskemu izobraževanju uporabnika ter mu v stičiščih, kot je Hiša Stare trte, poskušajo predstaviti in odkriti pomembnost vinarstva na Štajerskem.

Tudi letos je v projekt združena raznolika druščina vinarjev, med katerimi najdemo največje vinske kleti, pa tudi manjše, družinske vinogradnike.

Kot je povedala vodja laboratorijev pri Kmetijsko gozdarski zbornici Maribor Leonida Gregorič, ki vsa leta bdi nad kakovostjo mladih vin, je leto 2023 znova nekaj posebnega. Cvetenje je bilo namreč poznejše kot lani, zato so tudi trgatve potekale nekoliko pozneje.

“Vreme nam je skozi vso poletje nagajalo z ekstremi, od toče in močnega dežja do suše. Ugotavljamo, da na določenih legah nekatere sorte dosegajo dobro kakovost, a so izzivi pridelovalcev, kletarjev in enologov letos vseeno precejšnji. Znanje bo tisto, ki bo odločilno pri doseganju kakovosti,” je dodala.

Letos sodeluje kar 18 vinarjev

Organizatorja in pobudnika projekta Boruta Cvetka veseli, da tudi letos pri Pubecu sodeluje kar 18 vinarjev, kar pomeni, da so projekt prepoznali kot pravo priložnost za najboljšo promocijo. Vina so po njegovem letos prav tako dobra, ne glede na izzive, ki so jih imeli s slabim vremenom.

Pubeci se bodo letos že petič znova predstavili tudi v prestolnici, kjer bo dogodek v sredo v Festivalni dvorani. Oba dogodka bo pospremila štajerska kulinarika, pripravljena na inovativen način izpod spretnih prstov mariborskih kuharskih mojstrov.

Organizatorji bodo od vsake prodane vstopnice donirali po en evro društvu Namesto pike vejica, v ceno vstopnice pa je je vštet spominski kozarec, glasba in degustacija štajerskih mladih vin.

Mlado vino Pubec je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, ki pa mora prihajati iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Vsebovati mora med 10,5 in 12,5 odstotka alkohola, kot suho ali polsuho vino pa lahko vsebuje med 5,5 in sedem grama skupnih kislin na liter.
VIR: STA

Oddaj komentar