VIDEO: UKC Maribor: “Nimamo kadra. Strokovnost zna postati vprašljiva. Zdravniki so v stiski, ker ne morejo poskrbeti za paciente”

V UKC Maribor so danes pojasnili, kakšno je stanje v UKC Maribor in kakšni so njihovi strahovi. Želja vseh zdravstvenih delavcev je, da vzamemo situacijo skrajno resno.

“Strokovnost zna postati vprašljiva”

Danes je v UKC Maribor 36 bolnikov na intenzivnem oddelku. “Struktura bolnikov se je spremenila, gre za mlajše bolnike, starosti od 36 do 65 let. Še vedno je okoli 80 – 85 procentov pacientov, ki pristane na intenzivni negi, necepljenih,” je povedala vodja covid oddelka.

Velik primanjkljaj kadra

Postelje bodo zagotovili, a povedo, da nimajo več kadra, ki je ustrezno usposobljen za to delo. Maksimalna kapaciteta je 44 intenzivnih postelj. “Strokovnost zna postati vprašljiva,” je poudarila. Prirast je 2-3 bolnike na dan, zato pričakujejo, da bodo v naslednjih dneh kapacitete zapolnili.

“Ni čas za martinovanje”

“Ta vikend smo bili priča večjemu številu bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, bojimo se, da bo trend naraščal,” je dejala Nina Gorišek Miksić: “Zavedati se je potrebno, da so naše zmožnosti omejene. Prestali smo hud jesensko-zimski val, kjer smo zapolnili vse svoje kapacitete. Znova se pridružujemo vrhu in bojimo se, da ne bomo zmogli.” 

“Ko je velik delež populacije že izpostavljen virusu, se žal pojavi tudi pri cepljenih”

Malo manj kot tretjina trenutno hospitaliziranih je cepljenih, potrdi. In kakšne so razlage? “Vsekakor vemo, da zaščita s cepljenjem pri starostnikih nekoliko upade in tudi pri ostalih po šestih mesecih nekoliko upade, zato se za starejše svetuje poživitveni odmerek. Ko je velik delež populacije že izpostavljen virusu, se žal pojavi tudi pri cepljenih. Ne smemo pozabiti, da je cepljeni bolnik 6-10 krat bolj zaščiten kot necepljeni.”

Pacienti bodo najverjetneje napoteni na druge oddelke po Sloveniji, saj prostora v UKC Maribor zmanjkuje, ne izključujejo niti možnosti za zdravljenje v tujini.

Iz Klinike za kirurgije so sporočili, da je delo za nenujne paciente ukinjeno: “Na voljo so samo za urgentne primere in tumorsko dejavnost. Zdravniki so v stiski, ker ne morejo poskrbeti za paciente,” je dejal strokovni direktor Matjaž Vogrin. “Država ni zaprta, življenje teče dalje, dogajajo se številne nesreče, širijo se respiratorne okužbe.”

Več v videosponetku:

Oddaj komentar