VIDEO: Spodbuda za rekreacijo, ki je bistvenega pomena tudi v teh časih

V današnjem času, ko šolski sistem deluje kot pouk na daljavo, so otroci in mladostniki prepuščeni velikokrat zgolj svojim vzgibom. Zaradi omejitev gibanja ob epidemiji covid-19 pa se marsikateri odrasel človek težje odloči, da bo odšel na sprehod, v naravo. Športni pedagog Univerze v Mariboru Peter Sitar pravi, da je razlogov, da človek vendarle odide na sprehod, da se razgiba in da naredi nekaj za “zdrav duh v zdravem telesu” dovolj tudi v tem času. Z njim smo opravili pogovor, v katerem lahko marsikdo najde spodbudo za rekreacijo.

S primernim odnosom in vedenjem lahko namreč naredi nekaj zase, ob tem pa še vedno upošteva preventivne ukrepe. Prvi korak je tako že sprehod, tega pa lahko vsak človek sam glede na svoje zmožnosti – stopnjuje v primerno vadbo.

Ne nazadnje pa morajo tudi športniki, ki tekmujejo posamično ali v ekipnih športih, poskrbeti, da ostanejo v kondiciji, da ne izgubijo moči. Tudi tem se priporoča, da ostanejo “v gibanju” in trenirajo, kolikor jim dopuščajo sedanje razmere. Ne nazadnje, “vsi športniki imajo svoj cikel,” pravi Sitar in tega se ne sme prekiniti.

Sicer pa vsem rekreativcem priporoča eno uro aktivnega sprehoda na dan, tako iz fiziološkega vidika kot za to, da “se glava prečisti, da z nekom – če je zraven z vsem upoštevanjem pravil, ki jih trenutno imamo – da se začnejo dogajati lepe stvari.”

Več pa v celotnem pogovoru s Petrom Sitarjem, športnim pedagogom Univerze v Mariboru:

Oddaj komentar