Po(st)praznična utrujenost? Stop!

Med božično-novoletnimi prazniki smo preobremenili predvsem želodec in jetra, zato v prvih dneh januarja lahko čutimo nepričakovano utrujenost. Kako se vrniti v delovni ritem? Naključni Mariborčani in Mariborčanke svetujete gibanje in veliko zelenjave. Podobno tudi svetovalka za promocijo zdravja.

zelje-zelenjava

Vpisat se v fitnes, it laufat, manj jest, manj alkohola pit“, “sprehodi, hoja, rdeča pesa in zeljnica“, “zrak pa zeljenava pa nič alkohola več“. Tako ste Mariborčani svetovali našim bralcem.

maribor-ulica-2

Štiri kilograme v dveh tednih
Rezultati preventivnih srečanj in delavnic v sklopu programov Zdravstveno vzgojnega centra Zrd. doma dr. Adolfa Drolca Maribor kažejo, da so se tisti, ki so vestno sodelovali v programih zdravega življenjskega sloga, v zadnjih 14ih dneh leta “zredili” za dva do štiri kilograme. Kaj to pomeni za vse ostale, ki niso previdno izbirali svojega jedilnika? “Če gledamo samo francosko solato, majonezo, je to 200 ali 300 kilokalorij v dveh do treh žlicah, pa je to ena malenkost! Kje so še keksi, samo dva sta 118 kilokalorij, če sta brez čokolade in brez marmelade. Če dodamo še pitje alkohola, pa ne pretiranega, kozarček ali dva, je to že dodatnih 200 kilokalorij“, je pojasnila Nataša Vidnar, koordinatorica programov.

Nataša Vidnar, koordinatorica Zdravstveno vzgojnega centra Maribor.
Nataša Vidnar, koordinatorica Zdravstveno vzgojnega centra Maribor.

V veliki večini primerov se niti ne zavedamo kako preobremenjujemo želodec in jetra, kar se sicer najprej resda opazi (zgolj) na tehtnici, v roku treh ali štirih mesecev pa lahko tudi na krvni sliki. “Od težke, močne hrane se lahko nadpovprečno poviša količina želodčne kisline, prihaja do težav s prebavo, jetra pa lahko postanejo zamaščenam kar lahko pomeni precej težav”, dodaja Vidnarjeva. Priporoča, naj odgovorno premislimo o uravnoteženosti prehrane, naj se spomnimo na zakonitosti prehrambene piramide, “sadje 3 do 5-krat na dan, zvečer ni priporočljivo. Zelenjave kolikor hočemo, le pri solatah je treba paziti kako jih začinimo, koliko olja uporabimo. Absolutno je treba piti veliko tekočine. Nekateri priporočajo kozarec mlačne vode na tešče, lahko dodamo malo limone. Za očiščevanje jeter pomaga tudi artičoka. Zraven vsega tega pa je zelo pomembno gibanje“, je dodala Vidnarjeva.

Oddaj komentar