VIDEO: Odvil se je strokovni posvet Infrastruktura za razvoj outdoor turizma na Mariborskem in Hočkem Pohorju ter Arehu

V sodelovanju z Mestno občino Maribor, Občino Hoče-Slivnica, Občino Ruše in Regionalno razvojno agencijo za Podravje – Maribor je potekal strokovni posvet »Infrastruktura za razvoj outdoor turizma na Mariborskem in Hočkem Pohorju ter Arehu«, na katerem so iskali odgovor na vprašanje, kako razvijati outdoor turizem na Pohorju, ki bo v ravnovesju med skrbjo za naravo ter potrebami človeka.

Destinacija Pohorje ima potencial, da postane top outdoor destinacija 365 dni v letu. Naravne in kulturne znamenitosti in danosti ponujajo nešteto priložnosti za obisk in doživetja v naravi. V želji, da izkoristimo priložnosti, pa lahko hitro prestopimo mejo med varovanjem narave in njenim uničenjem. Uvodoma so bile na posvetu predstavljene trenutne aktivnosti in načrti za prihodnost.

Udeleženci so se seznanili s conacijo in umestitvijo vsebin na Mariborskem Pohorju in mobilnostnim vozliščem Bellevue. Prav tako z ureditvijo državne ceste in urbanistično zasnovo koč na Arehu, oskrbo Hočkega Pohorja s pitno vodo v občini Hoče-Slivnica, novostmi na Mariborskem Pohorju in Arehu v luči razvoja in prestrukturiranja celoletnega gorskega turističnega centra za aktivni oddih in outdoor aktivnosti.

Uroš Rozman, direktor RRA Podravje-Maribor, nam je dejal: “V uvodnem delu posveta smo skupaj s partnerji predstavili aktivnosti, ki se odvijajo na območju Mariborsko, Ruško in Hočkega Pohorja, z naše strani, kot koordinatorja partnerstva za Pohorje smo predstavili predvsem aktivnosti, ki so vezane na promocijo destinacije, na razvoj kolesarskega turizma, predvsem kolesarskih povezav, razvoj urbane opreme in tudi na razvoj regijskega parka, ki sledi v prihodnje.”

V drugem delu posveta so izpostavili najbolj perečo temo, razvoj outdoor turizma na tem delu Pohorja, s poudarkom na kolesarjenju. Rozman pojasnjuje, da je kolesarskih turistov premalo, zato želijo najti način, da te poti umestijo v prostor in na ta način kolesarjem ponudijo enega največjih bike parkov v tem delu, z legalnimi progami, za različne težavnosti in s tem celotno območje med Bellevuejem in Arehom postane ena vrhunska poletna destinacija.

Ranko Šmigoc, direktor Marproma, nam je o izzivih dejal: “Potrebno je razumeti, da Marprom upravlja z žičniškimi napravami, smučišči, ki se razprostirajo na zemljiščih, s katerimi imamo sklenjenih več kot 110 pogodb o služnosti. To je ena izmed zadev, ki jo v tujini urejujejo v samem startu, ko se zgradijo športni center oz. tovrstna središča. Konsolidacija zemljišč kot taka je vedno nekje v začetku tudi osnova, da se kasnejši razvoj in vlaganja lahko upravljajo dokaj enostavno. Pri nas moram reči, da v tem ne vidimo ključne težave, a zagotovo ena izmed teh je, da bi morali praktično skrbeti na tem področju za neko konsolidacijo, ker hkrati z konsolidacijo zemljišč lažje konsolidiramo upravljanje.”

“Kaj pa vidimo kot izziv je na drugi strani zagotovo prilagajanje podnebnim razmeram in spremembam, jasno je, da zimski turizem kot taki ne bo predstavljal gonilne sile, tudi v preteklosti je bila ta zadeva dokjaj omejena, tako kot kaže zdaj nas čaka izziv s projektom 365, kar pomeni, da bomo morali zagotavljati na Mariborskem Pohorju izzive oz. dogodke kot take skozi celo leto in poskrbeti, da se bodo produkti zlivali skupaj v celovito ponudbo, ki jo potrebujemo tako za domače in tuje obiskovalce.”

Filip Flisar, ambasador blagovne znamke Pohorje Slovenija: “Da sem ambasador, mi pomeni dosti, glede na to, da sem na Pohorju gor zrasel, tukaj začel svojo kariero, jo končal in sem dalje tukaj. Dosti vem o Pohorju, kaj se dogaja v tujini in vesel sem, da sem to lahko jaz in da bom v neki najboljši luči predstavil naš lepi breg, da pride na raven, ki si jo definitivno več kot zasluži.”

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, je dejal: “Maribor ima ta izziv, breme, do treh entitet blagovnih znamk, ki smo jih vzpostavili, ena do samega sebe, mesta kot takšnega, do Pohorja in do Štajerske. Prav zaradi tega istočasno z istim znanjem in energijo razvijamo strategije, povezujemo ljudi v vseh entitetah in počasi ugotavljamo, da nam manjka komercializacija vsega tega. Danes smo slišali, koliko je skritih kotičkov, za katere vemo mi in jih ne znamo prodati, če bi obrnili to nekomu, ki je dober v prodaji, na primer Američanu bi se sedaj tukaj na nekih stvareh trli ljudje, na stvareh, ki so nam samoumevne.” 

Organizatorji današnjega posveta so se zavezali, da se na podlagi današnje razprave pripravi idejna
zasnova, ki bi nakazovala rešitve, ki v tem trenutku predstavljajo največje izzive. Zavedati se namreč
moramo, da je pomembno, da se v naravi počutimo sproščeno, mirno in varno.

Oddaj komentar