Varuh človekovih pravic opozarja, da je pandemija razkrila neenakosti v družbi

FOTO: Pixabay.com

Pandemija koronavirusne bolezni je še povečala neenakost v družbi in posledično opozorila na pomanjkljivo spoštovanje načela socialne pravičnosti, so opozorili pri varuhu človekovih pravic. Ključnega pomena pri zagotavljanju družbene odgovornosti pa je po mnenju varuha človekovih pravic Petra Svetine zgled države.

Pri varuhu človekovih pravic so v sporočilu za javnost zapisali, da je Generalna skupščina OZN je razglasila 20. februar za svetovni dan socialne pravičnosti. Na ta dan zato povečujejo zavedanje o problemih revščine, neenakosti med spoloma, brezposelnosti in socialne izključenosti.

Vsi ljudje se rodimo svobodni, imamo enako dostojanstvo in enake pravice, ki naj bi jih zagotavljalo okolje, v katerem živimo, je zapisal varuh človekovih pravic Peter Svetina. Dodal je, da je realnost mnogih posameznic in posameznikov, ki se obračajo na institucijo varuha človekovih pravic, nemalokrat drugačna.

Pandemija covida-19 je po mnenju Svetine v mozaik neenakosti v družbi še nekaj dodala in posledično opozorila na pomanjkljivo spoštovanje načela socialne pravičnosti. “Zdi se, da sta blaginja in zagotavljanje enakih pravic vsem družbenim skupinam v zadnjih nekaj letih omajani in podrejeni drugim interesom, zato je razprava o teh vprašanjih izjemno pomembna,” še dodaja.

Mnogi ljudje v stiski

Socialna pravičnost po mnenju Svetine ne sme biti odvisna od vsakokratne politične volje ali proračunskih finančnih injekcij. Edini način za večjo socialno pravičnost, za zmanjševanje neenakosti, revščine in posledic podnebne in postpandemične krize, so dolgoročne aktivne politike oz. reforme na trgu dela, v zdravstvenem sistemu in v sistemu socialnega varstva, je navedel.

Dejstvo, da je socialna vključenost eden izmed temeljnih ciljev Agende za trajnostni razvoj do leta 2030, je pomembno, vendar pa po oceni Svetine časa do leta 2030 ni. “Pristojni bi morali svojo pozornost že v tem trenutku usmeriti v povečanje socialne vključenosti vseh, predvsem pa mladih, starejših, invalidov in vseh tistih, ki so najbolj ranljivi,” meni Svetina.

Ob povečevanju cen, ne le surovin, energentov, nepremičnin, temveč tudi osnovnih življenjskih stroškov in dobrin, so mnogi ljudje v velikih stiskah, tudi brez dela, mnogi pa se ob tem srečujejo s problemom poštenega plačila zanj, je opozoril varuh.

Vsi zaposlovalci naj ustrezno skrbijo za zaposlene

S pojavom negotovih oziroma atipičnih oblik dela, ki posameznikom ne zagotavljajo varnosti in ustrezne delovnopravne zaščite, ko so prisiljeni v odpiranje podjetij, espeizacijo, delo preko zaposlitvenih agencij, itd., vrednote, ki izhajajo iz pravice do dela, še dodatno postavljajo pod vprašaj.

“Če želimo zagotoviti družbeno odgovornost v polni meri, moramo poskrbeti, da bodo vsi zaposlovalci najprej ustrezno poskrbeli za zaposlene,” meni Svetina. Ključnega pomena je zgled države, ki aktivno skrbi za dostojanstvo vsakega človeka in njegove temeljne pravice.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar