Samoplačniško testiranje za okužbo s koronavirusom na voljo v Mariboru, cena skoraj 100 evrov

Vir: pixabay.com

Samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom je od zdaj na voljo tudi v mariborskem zdravstvenem domu.

Razlog za takšno odločitev je povečana potreba po izvajanju brisov zaradi povečanega prehoda državne meje, so pojasnili. Test se izvaja z metodo PCR, ki velja kot mednarodno potrdilo pri prečkanju državne meje. Cena testiranja in izdaje potrdila znaša 93 evrov.

Za testiranje se je obvezno treba naročiti na telefonsko številko 02 22 86 324 ali 070 628 254. Naročanje poteka vse dni v tednu od 8. do 20. ure, so sporočili iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

Kot je za STA pojasnil pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus, gre za takšne teste, kot jih izvajajo v vstopnih točkah za covid-19, a so bili doslej ljudem na voljo le po napotilu zdravnika.

Z odpiranjem državnih mej je bilo po njegovih besedah izjemno povpraševanje po takšnih testih, ki bi bili na voljo tudi samoplačniško, zato so veseli, da lahko zdaj ponudijo tudi to možnost. “Do zdaj teh testov nismo izvajali samoplačniško, zdaj pa je ministrstvo izdalo navodilo, da je testov dovolj in jih je mogoče izvajati tudi samoplačništvo,” je pojasnil.

Testiranje se opravi z odvzemom brisa v laboratoriju zdravstvenega doma v Vošnjakovi ulici v središču Maribora, analizo testa pa opravi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom je med drugim na voljo tudi v Ljubljani in Celju. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor pravijo, da tega zaenkrat pri njih še ne izvajajo.

V mariborskem zdravstvenem domu so na začetku meseca začeli izvajati tudi samoplačniške presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe z novim koronavirusom, a jih zdaj ne izvajajo več. “Zaenkrat tega ne delamo, saj ti testi ne kažejo trenutne okužbe z virusom. Zdaj ljudje potrebujejo teste, ki jim omogočajo prehod meje, in to so testi z metodo PCR,” je pojasnil Jus.

Samoplačniško testiranje za okužbo z novim koronavirusom je od prejšnjega tedna že mogoče v Splošni bolnišnici Celje in Splošni bolnišnici Novo mesto. Do konca tedna bo testiranje možno tudi v brežiški bolnišnici. Samoplačniško testiranje na okužbo z novim koronavirusom je na voljo tudi v zdravstvenih domovih Maribor, Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar