V vodo padel tudi tokratni poskus prodaje MLM

Tudi tokratni poskus DUTB, da proda 100-odstotni delež Mariborske livarne Maribor (MLM) in terjatve v višini devet milijonov evrov do te družbe, je padel v vodo, so za STA povedali v DUTB. Prejete ponudbe naj bi bile namreč prenizke. Prodaja MLM bo sicer današnja tema obiskov ministrov Hana in Meseca v Mariboru.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je nov postopek prodaje MLM, ki ga opisuje kot priznanega proizvajalca aluminijastih tlačnih ulitkov in odkovkov iz bakrenih zlitin, začela septembra lani. Po poročanju časnika Dnevnik iz maja je nezavezujoče ponudbe oddalo več finančnih skladov iz tujine, med njimi nemški finančni sklad Mutares, in družba Kompas Shop.

A po pisanju časnika Delo z začetka junija naj bi Mutares na koncu edini oddal zavezujočo ponudbo, ki pa naj bi bila za DUTB prenizka. Slaba banka naj bi zato pristopila h kidričevskemu Talumu. Tudi ta posel pa je vprašljiv, saj ga novo vodstvo DUTB po neuradnih informacijah STA še preučuje.

Sindikati Podravja, katerih član je tudi sindikat delavcev MLM, pa so bili doslej močno nezadovoljni, ker je postopek prodaje podjetja potekal v tajnosti. Spomladi so se odločno postavili proti morebitni prodaji podjetja špekulantom in izrazili zahtevo po kupcu, ki bo MLM ohranil kot celoto in z vsemi delovnimi mesti ter imel s podjetjem dolgoročne načrte.

Prodaja MLM bo tako tudi tema današnjih ločenih obiskov ministrov za gospodarstvo Matjaža Hana in za delo Luke Mesca v Mariboru. Han ima namreč na sporedu obisk MLM, kjer se bo sestal z vodstvom in sindikatom, Mesec pa srečanje s Sindikati Podravja.

Zadnji poskus prodaje MLM je propadel leta 2018. Takrat naj bi se za družbo zanimal sklad KJK Capital, ki pa naj prav tako ne bi bil pripravljen odšteti toliko, kot so pričakovali v DUTB.

Mariborska livarna se je v težavah znašla v času finančne krize, ko je bila tik pred stečajem, nato pa so sprožili dve prisilni poravnavi, z drugo se je podjetje izognilo črnemu scenariju. Podjetje je krenilo po poti sanacije, a je njen pozitiven trend prekinila pandemija covida-19.

Družba MLM je v pandemičnem letu 2020 sicer zabeležila 2,1 milijona evrov čiste izgube, potem ko je ta v letu prej znašala 629.607 evrov. Čisti prihodki od prodaje so leta 2020 nanesli 30,5 milijona evrov, leta 2019 pa 40,5 milijona evrov, je razvidno iz Ajpesa.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar