V večini domov za ostarele v Mariboru beležijo okužbe po dveh odmerkih cepiva

Danes smo poročali, da so v enoti Kidričevo ponovno zabeležili okužbo s COVID-19. Stanovalka je bila cepljena z dvema odmerkoma cepiva Pfaizer Biontech. Preverili smo, kakšno je stanje v mariborskih domovih za ostarele.

Doslej cepljenih 52 odstotkov zaposlenih

Jasna Cajnko, direktorica Doma starejših občanov Tezno je za naš portal povedala, da je bilo doslej okuženih 84 odstotkov stanovalcev in 51 odstotkov zaposlenih:“Cepljenje poteka za stanovalce in zaposlene v DSO še vedno prioritetno, cepljenih stanovalcev je 52 odstotkov. Nekateri so po cepljenju zboleli in so zato všteti med obolele in cepljene. Cepljenih je okoli 20 odstotkov zaposlenih.”

V teku je zbiranje prijav za nove stanovalce in zaposlene, ki še niso bili cepljeni. “Upoštevati moramo rok prebolevnosti po covidu – 6 mesecev,” še pove in doda da posebnih posledic cepljenja ne beležijo ne pri stanovalcih, ne sodelavcih.

Vsi so imeli blage oblike obolevnosti

Zanimalo nas je, ali so zabeležili tudi primere, ko so stanovalci zboleli po drugi dozi. Cankotova nam je povedala, da je v roku do 7 dni po 2. odmerku cepiva obolelo 18,75 % stanovalcev, vsi v januarju. Poudarila je, da so vsi imeli blage oblike obolevnosti. Od februarja nimajo okužb s covid 19.

Reakcije po cepljenju zgolj pri zaposlenih

Gregor Žigon, direktor Doma pod Gorco nam je dejal, da je v njihovem domu koronavirus prebolelo 96 stanovalcev, v to številko so zajeti tudi novo naseljeni stanovalci, ki so pred prihodom v dom preboleli virus v domačem okolju ali bolnišnici. Od zaposlenih je okužbo prebolelo 43 oseb. “S covidom-19 je umrlo 14 stanovalcev, ki so imeli tudi pridružene druge bolezni. Cepljenih pa je bilo 42 stanovalcev in 31 zaposlenih,” nam je dejal.

Zanimalo nas je, kakšne so bile posledice po cepljenju. “Nekaj več sprememb in opažanj glede cepljenja smo opazili pri drugem cepljenju, predvsem pri majhnem številu zaposlenih (glavobol, omotičnost, bolečina roke ipd.) To je bilo tudi pričakovano. Pri stanovalcih pa ni bilo nič kaj takega,” je še pojasnil Žigon. Po dveh cepljenih, niso zaznali okužb.

Oskrbovanec Sončnega doma v bolnišnici

V SeneCura domu starejših občanov Maribor – Sončnem domu je doslej COVID-19 prebolelo 95 stanovalcev in 72 zaposlenih. V drugem valu epidemije je umrlo 33 stanovalcev. Doslej je bilo v domu cepljenih 40 stanovalcev. “Pri nekaterih stanovalcih so se po cepljenju pojavile lokalne bolečine v roki, pri dveh stanovalcih pa smo zaznali povišano temperaturo,” povedo v domu.

V SeneCura domu starejših občanov Maribor so imeli doslej, po cepljenju z dvema odmerkoma, okuženega s COVIID-19 enega stanovalca, ki se trenutno nahaja v bolnišnici.

V Domu Danice Vogrinec Maribor sta se po drugem cepljenju okužila dva

V Domu Danice Vogrinec Maribor je 809 stanovalcev, od tega jih je 466 že prebolelo koronavirus, 48 jih je žal umrlo. S prvo dozo je bilo cepljenih 60, 201 pa z obema dozama. Trenutno je okužen en stanovalec, dva sta se okužila po drugem cepljenju. Zaposlenih je 479 oseb, 143 jih je koronavirus že prebolelo. Z obema dozama je bilo cepljenih 98 oseb, 45 pa jih je že prejelo prvi odmerek.

Oddaj komentar