V tem tednu poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi

Slika je simbolična

Slovenski policisti vse do 30. julija po vsej državi izvajajo evropsko usklajen poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Pri voznikih tovornjakov in avtobusov ugotavljajo kršitve prometnih pravil, predvsem predpisov glede časa trajanja vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Maribor.

“Preverjamo tudi psihofizično stanje voznikov, tehnično brezhibnost vozil, pritrjenost tovora, preobremenjenost vozil, ustreznost listin ter morebitne manipulacije z zapisovalnimi napravami oz. tahografi,” so dodali.

Več pozornosti pa bodo tokrat namenili pripetosti voznikov tovornih vozil in avtobusov. “Na območju PU Maribor se je v prvem polletju 2017 zgodilo 210 (189) ali 11 % več prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil in sicer 1 (3) prometna nesreča s smrtnim izidom, 43 (45) s telesnimi poškodbami in 166 (141) z materialno škodo,” so pojasnili.  V teh prometnih nesrečah je bilo udeleženih 228 (205) ali 11 % več voznikov tovornih vozil, od katerih ni nobeden umrl, 2 (0) sta bila hudo telesno poškodovana in 6 (10) lahko telesno poškodovanih. V ostalih prometnih nesrečah so umrli oziroma telesne poškodbe utrpeli ostali udeleženci cestnega prometa.

Kot vzroki prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil so izstopali premiki z vozilom, nepravilna stran/smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti in neustrezna varnostna razdalja.

Oddaj komentar