Scenarij: Letalo strmoglavilo na Mariborskem Pohorju

Foto: Lokalec.si

To soboto se bo na Mariborskem Pohorju odvil scenarij regijske reševalne vaje, po katerem naj bi na območje krožno kabinske žičnice strmoglavilo letalo. V nesreči bo posredovalo okoli 250 gasilcev, reševalcev, policistov in drugih “varuhov mesta” s približno 50 intervencijskimi vozili.

To soboto, 4. novembra od 9h do 12h se bo med spodnjo postajo in četrtim stebrom proge krožno kabinske žičnice odvijala regijska vaja enot zaščite in reševanja. Gondola v tem času ne bo obratovala, dostop z avtomobil pa bo omejen. Po scenariju vaje na pobočje Pohorja strmoglavi manjše letalo in pri tem zadene jeklenico krožne kabinske žičnice, ki se sname s stebra, v gondolah, od katerih ena pade na tla, pa ostane ujetih več potnikov. Gasilcem, reševalcem, policistom in drugim posredovalcem se bodo pri vaji pridružili tudi zaposleni na Marpromu, saj bodo tako dokazali in utrdili svoje znanje.

»Izvedba tovrstnih vaj intervencijskim ekipam prinaša dragocene izkušnje za posredovanje ob morebitnih nesrečah. V podjetju Marprom se zavedamo pomena varnosti potnikov na krožni kabinski žičnici, zato smo se tudi aktivno vključili v izvedbo vaje. Vse, ki si jo bodo ogledali v živo, pa pozivamo, da zaradi lastne varnosti na kraju dogodka upoštevajo navodila prirediteljev in s tem tudi ne ovirajo dela reševalnih ekip,« je povedal Andrej Verlič, koordinator v Marpromu.

Tako so gasilci čistili teren.

»Namen vaje Mariborsko Pohorje 2017 je, da preverimo in izboljšamo pripravljenost za učinkovito in usklajeno delovanje različnih sil za zaščito, reševanje in pomoč ob tovrstnih nesrečah. Prav tako bomo preverili komunikacijo in sodelovanje posameznih enot, intervencijske dostope na Pohorje itd. Za vse, ki si želijo ogledati vajo, bomo poskrbeli za strokoven komentar in opis na kraju dogajanja. Po koncu pa bomo tudi ocenili ravnanje sodelujočih reševalnih služb,« je povedala Ivana Grilanc, vodja mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje

Pri organizaciji reševalne vaje poleg mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, občinske Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje, policije, ekip nujne medicinske pomoči, gasilcev, gorskih reševalcev in drugih sodeluje tudi javno podjetje Marprom.

Oddaj komentar