V Tednu Parade ponosa v Mariboru več aktivnosti namesto same parade

Namesto Parade ponosa v Mariboru, ki je zaradi trenutne epidemiološke situacije letos ne bo, prostovoljke in prostovoljci programa Maribor skozi rožnata očala prirejajo Teden Parade ponosa. V tem tednu bodo med drugim predstavili novi publikaciji in izvedli okroglo mizo o vidnosti LGBTQ+ skupnosti v Sloveniji.

Del programa bo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v spletni obliki. Tako bo ves teden na socialnih omrežjih (@maribor_pride na Instagramu in Maribor skozi rožnata očala na Facebooku) na voljo pregled leta, kjer se bodo spomnili letošnjih uspehov in aktivnosti na tem področju.

V torek bo v Vetrinjskem dvoru potekala okrogla miza na temo Vidnost LGBTQ+ skupnosti v Sloveniji, ki bo izvedena v sodelovanju z zavodom MARŠ. “Namen okrogle mize je razprava o trenutnem položaju skupnosti LGBTQ+ v Sloveniji z vidika tako pripadnikov skupnosti kot skupin in organizacij, ki si prizadevajo za njihovo opolnomočenje. Skozi deljenje izkušenj in predstavitev dela bodo sodelujoči ovrednotili napredek na področju enakosti in pod drobnogled vzeli izzive, s katerimi se soočajo,” pojasnjujejo v Mladinskem kulturnem centru (MKC) Maribor, pod okriljem katerega teče program Maribor skozi rožnata očala.

V sredo bodo na spletu predstavili umetniško-izobraževalno publikacijo Kvir abeceda: za vidnost in sprejetost LGBTQIA+ mladih, s katero želijo povečati vidnost, razumevanje in sprejemanje skupnosti LGBTQ+ v Mariboru in drugod, ter Vodnik za organizacijo parade ponosa, ki je nastal na podlagi izkušenj prostovoljk in prostovoljcev, ki so sodelovali pri organizaciji lanske Prve Parade ponosa v Mariboru.

V četrtek se bo odvilo prvo srečanje Podporne skupine za mlade LGBTQIA+ osebe. To je namenjeno vsem, ki se srečujejo z vprašanji povezanimi s spolno identiteto in/ali spolno usmerjenostjo. Srečanja bodo kasneje potekala vsak četrtek popoldne v prostorih MKC Maribor.

Teden Parade ponosa se bo zaključil v soboto v Dvorani Gustaf s Skrivnostno čajanko, na kateri bodo nastopile tako mariborske kot ljubljanske zvezde Drag Showa. Ker je število mest omejenih, bo dogodek izpeljan v dveh ponovitvah.

Program Maribor skozi rožnata očala se je leta 2014 izoblikoval pod okriljem MKC Maribor in od takrat ustvarja prostor in aktivnosti za mlade pripadnike LGBTQIA+ skupnosti. Lani je organiziral prvo Parado ponosa v Mariboru, ki se je je udeležilo približno 800 ljudi.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar