V predelovalnih dejavnostih se vsaj tretjina podjetij sooča s pomanjkanjem kadra

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

V predelovalnih dejavnostih se vsaj tretjina podjetij sooča s pomanjkanjem kadra, v storitvenih podjetjih je takšnih petina, opozarjajo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Možni rešitvi vidijo v pospešitvi postopkov pri zaposlovanju tujcev in prilagajanju izobraževanja.

Vprašanje, kako najti primerne kadre, je velik izziv za celotno slovensko gospodarstvo in družbo, na podlagi anket državnega statističnega urada in Eurochambres 2022 poudarja GZS.

Predlagajo ukrepe, kot so razširitev deficitarnih poklicev, uvedba posebnega postopka za zaposlovanje kadra z visoko dodano vrednostjo iz tujine v specifični dejavnosti ali podjetju, ukrepi za zadržanje usposobljenega kadra v Sloveniji in vračanje strokovnjakov iz tujine, novi bilateralni sporazumi z nekaterimi državami bivše Jugoslavije ter tudi sklenitev bilateralnega sporazuma z Ukrajino in Filipini, ki po navedbah GZS ponujata ustrezne poklicne profile.

V četrtek je bilo virtualno srečanje s predstavniki zaposlitvenih agencij iz Filipinov, namenjeno delodajalcem iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Češke in Poljske, na katerem je bila Slovenija po navedbah zbornice bolj opazovalka dobrih praks ostalih držav, ki so lokalno s svojimi veleposlaništvi ali agencijami za investicije in trgovino lokalno že prisotne na Filipinih.

Poudarili so pomen filipinskih delavcev predvsem na področju zdravstva in nege ter tudi v turizmu.

Poljska je npr. za filipinske delavce samo lani izdala 7000 delovnih dovoljenj, Češka, kjer so filipinski delavci v kvoti tujih delavcev na prvem mestu, 2000. Zanimivi poklici so tudi orodjarji, varilci, strugarji, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, pa tudi mizarji in negovalno osebje.

Ker Slovenija Filipine konzularno pokriva nerezidenčno z veleposlaništva v Tokiu, je v nekonkurenčnem položaju v primerjavi z drugimi državami v regiji, opozarja GZS in dodaja, da je ureditev vizumov in drugih dovoljenj za filipinske delavce, ki bi jih slovenska podjetja želela zaposliti, tudi v nepandemičnih časih časovno in finančno izjemno zahtevno.

Zato GZS poziva vlado, naj čim prej podpiše meddržavni sporazum z agencijo filipinske vlade za zaposlovanje v tujini (Philippine Overseas Employment Administration) in vzpostavi delovanje slovenskih mesečnih konzularnih dni v Manili ter tako omogoči pridobivanje kvalificiranih filipinskih delavcev tudi za slovenska podjetja.

GZS opozarja tudi, da v Sloveniji na nacionalni ravni primanjkuje dolgoročnih napovedi po kadrih in kompetencah, kar bi omogočalo pravočasno dograjevanje izobraževalnih programov s potrebnimi vsebinami.

Nujno je hitrejše prilagajanje izobraževalnega sistema, treba je okrepiti karierno orientacijo že v osnovnih šolah in povečati sodelovanje gospodarstva z izobraževanjem tudi na področju spodbujanja interesa za poklicno in tehnično izobraževanje ter razviti tudi stimulativen sistem štipendiranja, ki bo omogočil zmanjšanje strukturnih neskladij na trgu dela.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar