V ponedeljek inšpektorji izdali osem glob zaradi nenošenja zaščitnih mask

Vir: Pixabay.com

Zdravstveni inšpektorat je od petka, ko je začel veljati odlok za zamejitev epidemije covida-19, opravil nadzore na 397 različnih objektih, od tega 189 v ponedeljek. V ponedeljek so obiskali tudi 90 gostinskih obratov in izdali sedem glob zaradi nenošenja mask, v 96 trgovinah eno globo, je danes povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Zdravstveni inšpektorji so poleg nadzorov v 90 gostinskih obratih in 96 trgovinah v ponedeljek izvedli nadzor tudi na treh prireditvah. Ugotovili so osem kršitev glede nošenja mask, medtem ko glede razkuževanja rok niso ugotovili prekrškov.

Doslej so inšpektorji opravili 21.469 nadzorov nad izvajanjem karanten in izrekli 184 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 70.400 evrov, je na današnji novinarski konferenci še pojasnil Kacin.

Ob tem je tudi pokomentiral epidemiološko sliko v državi. Zadovoljen je, da se število opravljenih testov na okužbo z novim koronavirusom ne zmanjšuje, po drugi strani pa se število okužb se počasi stabilizira.

Med 42 primeri okužb, ki so jih potrdili v ponedeljek, jih je 19 še v epidemiološki preiskavi, lokalnih prenosov je bilo 11, medtem je pri 10 okuženih izvor okužbe neznan.

Vir: Pixabay.com

Eden od okuženih je okužbo vnesel iz tujine, še ena okužba je povezana z vnosom iz tujine. Po Kacinovih besedah trenutno uspešno zamejujemo vnos iz tujine, vseeno pa glede na epidemiološko sliko v EU in zaskrbljujoče trende rasti okužb v sosednjih državah svetuje previdnost pri potovanju v tujino in upoštevanje samozaščitnih ukrepov.

Poleg tega je Kacin ponovno pozval vse okužene k iskrenemu in celovitemu podajanju odgovorov epidemiologom.

Vladni govorec za covid-19 je zavrnil ugibanja o zapiranju mej s sosednjimi državami: “Zapiranje meja zaenkrat ni opcija, o njej se ne pogovarjamo, prav tako ne o zapiranju občin.”

Zavrnil je tudi, da nameravajo do konca septembra zapreti šole. “Povsod po Evropi smo trdno odločeni, da šolstvo mora delovati,” je dejal. Zagotovil je, da bodo do konca meseca zagotovo delovale vse šole. “Če bi se kaj zgodilo, se lahko le v posamezni šoli, če ne bomo uspešni pri zajezitvi okužbe na samem začetku,” je dejal.

Prav tako po njegovih besedah ni govora o omejevanju delovanja trgovin oz. dovoljevanja določenim skupinam obiska trgovine ob določenih urah. “O morebitnih novih dodatnih ukrepih se bodo najprej posvetovali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), nato v svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje, šele potem bo sledila razprava na vladi. Če bodo utemeljeni razlogi, se bo uvedel kakšen ukrep,” je povedal Kacin.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar