V Mariboru slovesno ob stoletnici Narodnega sveta za Štajersko

Rudolf Maister

Mestna občina Maribor bo danes ob 19. uri v veliki dvorani Narodnega doma v sklopu Maistrovega leta in ob stoletnici ustanovitve Narodnega sveta za Štajersko pripravila slovesno akademijo z naslovom “Ko se je gradil slovenski Maribor”. V kulturnem delu programa bodo predstavili nekatere Maistrove pesmi, ki jih je uglasbil Jure Ivanušič.
Maistrove pesmi bo znani slovenski dramski igralec in glasbenik glasbeno interpretiral skupaj z ženskim pevskim zborom Glasbena matica Maribor, za katerega jih je priredila zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak. V programu, ki ga je pripravil Stane Kocutar, bosta sodelovala še dramska igralca Bojan Maroševič in Rado Pavalec ter Kulturno društvo Pekre.

S slovesnim dogodkom bodo v Mariboru obeležili dogajanje 26. septembra 1918, ko je bil v Narodnem domu ustanovljen Narodni svet za Spodnjo Štajersko, ki je nato začel izvajati priprave na prevrat in priključitev Maribora k samostojni in zunaj avstroogrske monarhije oblikovani državi habsburških južnih Slovanov.

Do ustanovitve je prišlo le dober mesec po tem, ko je bil 16. avgusta 1918 na sestanku slovenskih političnih strank v Ljubljani sprejet statut Narodnega sveta za Slovenijo in Istro. Z ustanovitvijo Narodnega sveta v Ljubljani je bilo oblikovano vrhovno politično telo, ki je prevzelo vodenje ter opredelilo cilje slovenskega narodnega gibanja leta 1918.

V Mariboru z Maistrovim letom 2018 obeležujejo letošnjo stoto obletnico Maistrovih akcij, ki so začrtale severno mejo Slovenije. Zaključek dogajanja bo novembra, ko bo v Mariboru tudi državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra.

Slovesnost ob 30. obletnici kipa Rudolfa Maistra; Vir: MO Maribor

Program, ki Maistra predstavlja ne le kot vojaškega poveljnika ampak tudi kot pesnika, slikarja in velikega ljubitelja knjig, so izdelali na predlog Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor. K izvedbi sta se med drugim priključila Muzej narodne osvoboditve Maribor in 72. brigada Slovenske vojske, ki je nameščena v Mariboru, pa tudi Osnovna šola borcev za severno mejo.

V slednji dopoldne pripravljajo Maistrovanje na Trgu generala Maistra. Z dogodkom želijo dvigniti domoljubno zavest preko glasbe in spodbuditi mlade k ustvarjanju ter prevzemanju odgovornosti, ob tem pa bodo razglasili tudi prvega prejemnika glasbil, ki bo Maistrovanje pripravil v prihodnjem letu.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar