V Mariboru restavracija z gluhim osebjem

Društvo gluhih in naglušnih Podravja Mariborje včeraj za tri dni vzpostavilo prvo in edino restavracijo v Sloveniji z gluhim osebjem. S tem želi javnosti predstaviti položaj gluhih, njihovo družbeno izključenost in težave pri iskanju zaposlitve. Hkrati želijo s tem narediti korak naprej k trajni uresničitvi ideje o ustanovitvi takšne restavracije.

Foto: Facebook DGNP Maribor
Foto: Facebook DGNP Maribor

Gluho osebje bo danes zvečer streglo v restavraciji Vučko na Preradovičevi ulici v Mariboru. Ob tej priložnosti so svoj obisk tam najavili tudi številni znani Mariborčani. V nedeljo bo kosilo v znakovnem jeziku med drugimi naročil tudi podžupan Maribora Saša Pelko.

Gre za pobudo v okviru projekta Na OFF, s katerim se želi Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor boriti proti predsodkom in socialnemu izključevanju gluhih in naglušnih oseb. “Predsodki in stereotipi o gluhih še vedno obstajajo in so močno vpeti v našo družbo, kar vpliva na njihov neenakovreden položaj v družbi,” so opozorili v društvu.

Glavni cilj projekta je postavitev gostinskega lokala, ki bi deloval kot socialno podjetje in zaposloval gluhe. “Tu bi lahko ljudje prišli v neposreden stik z gluhimi osebami in se znebili zadrege in neprijetnih občutkov, s katerimi se morda soočajo ob stiku s takšnimi osebami, ko ne vedo, kako z njimi govoriti,” je povedala koordinatorica projekta Barbara Sužnik.

“Hkrati bi s tem pokazali, da so tudi gluhe osebe kompetentne, da imajo znanja in sposobnosti, da so zaposljive,”
je dodala.

“Gluhi in naglušni so skupina najtežje zaposljivih oseb prav zaradi svoje komunikacijske oviranosti,” je pojasnil sekretar društva Milan Kotnik. “Gluhota in naglušnost je v naši družbi še vedno tabu, ki izhaja iz številnih predsodkov o gluhoti. Kljub svoji gluhoti pa so to ljudje z enakimi željami, pričakovanji in potrebami kot polnočutni ter si želijo pokazati svoje sposobnosti in dobiti priložnost, da se izkažejo v delovnem okolju,” je še dejal.

Idejo za takšen projekt so v Društvu gluhih in naglušnih Podravja Maribor dobili v tujini. V Parizu je namreč od leta 2003 odprta kavarna Caffe Signs, kjer so zaposlene gluhe osebe. Prav tako se je pred kratkim v Kanadi odprla prva restavracija, ki zaposluje le gluhe osebe.

Takšno akcijo so v istem lokalu v Mariboru izvedli že maja in je po besedah Sužnikove naletela na zelo dober odziv. “Ljudje so bili navdušeni nad postrežbo in idejo,” je dejala.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar