V Mariboru po novem tudi šola z mednarodnim programom

FOTO: OŠ Leona Štuklja

V klopi mariborskih javnih osnovnih šol bo v novem šolskem letu sedlo okoli 9100 učencev, od tega okoli 990 prvošolcev. Med počitnicami so bila v nekaterih šolah izvedena najnujnejša investicijsko vzdrževalna dela, obnova Osnovne šole Tabor I je še v teku. V okviru OŠ Leona Štuklja pa bo začela delovati šola z mednarodnim programom.

Točni podatki o številu vpisanih v mariborske osnovne šole v šolskem letu 2023/2024 bodo znani konec septembra, na občini pa ocenjujejo, da bo okoli 9100 učencev v 445 oddelkih, kar je podobno kot zadnja tri leta.

“V preteklih letih je število učencev konstantno naraščalo, sedaj pa se je trend umiril. V mariborskih osnovnih šolah je sicer približno 1700 učencev več kot pred desetimi leti,” so za STA povedali na občini.

Še okoli 360 otrok bo obiskovalo zasebni osnovni šoli v Mariboru. Z novim šolskim letom bo stekel tudi prvi mednarodni osnovnošolski program v tem delu države. Program IB, ki ga je razvila organizacija International Baccalaureate Office iz Ženeve in je namenjen predvsem družinam, ki se veliko selijo, bodo izvajali na OŠ Leona Štuklja. Trenutno je v ta program vpisanih šest otrok, že septembra pa so po navedbah občine napovedani dodatni vpisi.

V mariborske javne vrtce je v šolskem letu 2023/2024 vpisanih 4070 otrok, kar je nekaj manj kot v preteklem šolskem letu, ko je bilo vpisanih 4167 otrok. Svoja vrata bo odprla tudi rekonstruirana enota vrtca v četrti Brezje, ki ga je maja lani zajel požar.

Na OŠ borcev za severno mejo so med počitnicami sanirali streho nad knjižnico ter obnovili sanitarije, garderobe in umivalnice ob telovadnici. Na OŠ bratov Polančičev so obnovili nadstreške balkonov in kritine na starejšem šolskem traktu, v OŠ Maksa Durjave je bila izvedena sanacija stropne konstrukcije na dostopnem hodniku do telovadnice.

V OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Martina Konšaka poteka obnova notranjih hidrantov, v Centru Gustava Šiliha manjša prostorska preureditev zaradi pričakovanih treh oddelkov posebnega programa v šolskem letu 2023/24, v OŠ Malečnik pa zaključna sanacijska dela vlažnih sten v prostorih prehrane. V OŠ Rada Robiča Limbuš naj bi do prvega šolskega dne zaključili obnovo tal v galeriji telovadnice.

Ne bodo pa do takrat zaključena še vsa dela na OŠ Tabor I, ki je v tem letu največji investicijski projekt na področju osnovnega šolstva v Mariboru. Trenutno so v teku zaključna dela pri energetski sanaciji fasade in toplotne postaje ter notranje razsvetljave z obnovo stropnih oblog. Zaključena pa je prenova notranje kanalizacije v pritličju, na tem območju še poteka obnova tlakov, pojasnjujejo na občini. Kljub temu bo pouk tudi septembra potekal v šoli.

Javno podjetje Nigrad je v minulih dneh obnovil talne označbe na vseh lokacijah mariborskih vrtcev in šol, razen pred osnovno šolo v Malečniku, kjer to zaradi gradbenih del na cesti še ni bilo mogoče. Skupno je bilo po navedbah Javnega holdinga Maribor osveženih 129 oznak šola in prehodov za pešce v neposredni bližini.

S ciljem zagotavljanja varnega prihoda otrok v šolo bo v bližini mariborskih osnovnih šol 1., 5. in 7. septembra potekalo merjenje hitrosti. Nadzor bo izvajalo medobčinsko redarstvo, merjenje pa bo potekalo z najetim radarjem. Meritve hitrosti bodo sicer potekale tudi med šolskim letom.

Podjetje Marprom bo v petek uvedel polne vozne rede mestnih avtobusov, naravnane na čas šolskega pouka. S tem bo ob pogostejših odhodih avtobusov kot med počitnicami ponovno zagotovljen prevoz na linijah 10 Malečnik-Metava, 151 Gaj nad Mariborom ter nočnih krožnih linijah K 1 in K 2.

V mestu je pred dnevi zaokrožila novica, da občina v prihajajočem šolskem letu zaradi pomanjkanja denarja ne bo podelila štipendij za nadarjene dijake in študente. Po navedbah občine to ni res, ampak da pripravljajo nov koncept štipendiranja, ki uvaja sistem kadrovskega štipendiranja. “Prenoviti želimo politiko štipendiranja na način uvedbe kadrovskih štipendij, da bo sledila potrebam pomanjkanja kadrov v gospodarstvu, javni upravi in na področju medicine,” so pojasnili.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar