V Mariboru obsevali prva dva pacienta

FOTO: UKC Maribor

Po mesecih čakanja in kar nekaj zapletih, so danes na mariborski onkologiji končno pričeli z radioterapijo oz. zdravljenjem z obsevanjem. Obravnavali so dva pacienta, postopke pa sta spremljala tudi dva “izposojena” strokovnjaka iz ljubljanskega Onkološkega inštituta.

Danes so lahko začeli, saj so z Urada za varstvo pred sevanji prejeli dovoljenje za uporabo linearnega pospeševalnika. Tako so odpravili zadnjo oviro in zadostili pogojem pred pričetkom kliničnega dela. Onkologinja radioterapevtka Nataša Hrovatič, trenutno edina mariborska strokovnjakinja s tega področja, je pojasnila, da so danes izvajali paliativna obsevanja. “Gre predvsem za lajšanje težav in blaženje bolečin. Obravnavali smo dva pacienta,” je dejala, dodala pa še, da bo sklop njunega zdravljenja zaključen predvidoma v petek, gre namreč za ponavljajoč postopek.

obsevanja

Vsak teden dva
Kot smo izvedeli na UKC Maribor, bodo v sredo pričeli z obravnavo novih dveh pacientov, od katerih bo eden s to terapijo zaključil v torek, drugi pa v četrtek. Število obravnavanih pacientov pa naj bi se vsak naslednji teden za dva povečalo. To pomeni iz prvih dveh na 3 do 5, teden kasneje na 5 do 7 in po tem vzorcu naprej.

Nekaterim ni treba več v Ljubljano
Vsaj za prvi del pacientov – tistih, ki potebujejo paliativno ali simptomatsko obsevanje – odslej končno velja, da se jim ne bo več treba voziti v Ljubljano. Bolniki z ostalimi vrstami rakavih obolenj, pa bodo še morali malo počakati. Po paliativnih bodo nadaljevali z najbolj pogostimi oblikami, to so rak dojk, pljuč in prebavil. Polno delovanje mariborske onkologije naj bi dosegli leta 2019. Trenutno pa pri izvajanju postopkov pomagajo (in jih nadzirajo) ljubljanski kolegi. Danes sta pri prvih obravnavah sodelovala dva radiološka inženirja, v bodoče pa bodo iz Onkološkega inštituta v UKC Maribor predvidoma prihajali po trije: radioterapevt, medicinski fizik in radiološki inženir. Vse dokler v Mariboru ne bodo imeli dovolj lastnega kadra.

Oddaj komentar