V Mariboru na ogled razstava “There is something caught in here”

FOTO: Janez Klenovšek

Suzana Brborović in Lucijan Prelog imata na ogled razstavo z naslovom There is something caught in here. Le-ta bo bo v prostoru za umetnost KiBela na ogled od sobote, 6. marca.

Razstava There is something caught in here/Tukaj je nekaj ujeto predstavlja dialog med povsem novimi deli Suzane Brborović in deli iz serije Gods en Vogue Lucijana Preloga. Dela, ki so nastala v istem ateljeju, slikarka in slikar sta namreč zadnjih pet let delila umetniški atelje v Leipzigu v Nemčiji, v prostoru za umetnost KiBela sopostavljamo kot manifestacije dveh likovnih jezikov, ki se oblikujeta, razvijata in nastajata vzporedno v skupnostnem prostoru.

Ohlapen konceptualni okvir gledalca_ko sicer subtilno usmerja pri gledanju in branju razstavljenih del v dialogu, pri čemer se postavljajo vprašanja o odnosu med tema dvema likovnima jezikoma, njunih povezavah, podobnostih in razlikah. Obenem pa ta ohlapnost konceptualne podstati postavlja gledalca_ko v aktiven in kritičen odnos do umetniških del, tako na ravni posameznega dela kot zaokrožene celote, saj dopušča prosto zaznavanje, opazovanje in razmišljanje, ki pa je vedno pogojeno s posameznikovim_činim védenjem in izkušnjami ter nenazadnje galerijskim prostorom.

Akademska slikarka tudi na šolanju v tujini

Suzana Brborović (1988) je akademska slikarka. Po končanem študiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani leta 2013 je v obdobju 2014–16 študirala slikarstvo v okviru magistrskega programa (Meisterschüler) na Akademiji za vizualno umetnost v Leipzigu. Leta 2019 je prejela nagrado Riharda Jakopiča za posebne projekte in dosežke na področju likovne umetnosti za mlajše umetnike. V svoji slikarski praksi se je doslej posvečala predvsem zgodbam arhitekture. Zanima jo moč slikarskega medija ter meje med digitalno in slikarsko generirano gesto.

Vstop na razstavo je prost

Lucijan Prelog (1982) živi in dela med Leipzigom in Ljubljano. Leta 2013 je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Med študijem je prejel tudi nagrado za posebne umetniške dosežke v letu 2010/11. Član glasbene alternative/industrial/noise skupine It’s everyone else ustvarja objekte, močno zaznamovane s popularno kulturo, ki prežema njegovo življenje. Vstop je prost. Razstavo si lahko ogledate v skladu s priporočili NIJZ.

Oddaj komentar