V Mariboru 2. mednarodna konferenca o krožnem gospodarstvu

FOTO: Taja Košir Popovič

11. in 12. maja bo v Mariboru in Ljubljani potekala 2. mednarodna konferenca o krožnem gospodarstvu. Gre za povezovanje dveh slovenskih “krožnih” mest. Konferenco organizira povezovalna platforma Circular Change, ključni partner in organizator drugega dne konference pa je Partnerstvo za zeleno gospodarstvo. Na konferenci bodo predstavniki mariborske občine predstavili tudi projekt Wcycle

Partnerstvo za zeleno gospodarstvo se zavzema, da se Slovenija izkaže kot ena najnaprednejših držav v celovitem prevzemanju načel krožnega gospodarstva na vseh ravneh. Slovenijo namreč kot zgled prepoznavajo v Svetovnem gospodarskem forumu in Fundaciji Ellen MacArthur. Častni pokrovitelj 2. Mednarodne konference o krožnem gospodarstvu je predsednik Vlade RS Miro Cerar. Po mnenju organizatorjev, se konferenca po kakovosti in mednarodni zastopanosti ključnih govornikov, lahko meri z najboljšimi priložnostmi za izmenjavo znanj, izkušenj in dobrih praks v Evropi ta čas.

Drugi dan konference v Mariboru

12. maja, drugi dan konference, se bo dogajal v Mariboru, kjer bo Igor Kos z Mestne občine Maribor predstavil celovito krožno preobrazbo mesta, ki vključuje tudi projekt Wcycle. Pomembna bo udeležba finančnih institucij, ki jih bo povezoval nizozemski strokovnjak za sistemsko krožno tranzicijo Arthut ten Wolde.

FOTO: Taja Košir Popovič
FOTO: Taja Košir Popovič

Ladeja Godina Košir, ki vodi povezovalno platformo Circular Change je izpostavila, da platforma postaja eno od osrednjih vozlišč na področju krožnega gospodarstva v širši regiji. “Obenem umešča Slovenijo med najnaprednejše države v Evropi, kar je velika priložnost in izziv za vse. Prepričana sem, da bodo slovenska podjetja konkurenčnejša, če bodo kar najhitreje udejanjala prehod v krožne poslovne modele,” je dodala Godina Koširjeva.  Meni, da krožno gospodarstvo za Slovenijo predstavlja največjo razvojno priložnost tega časa.

Fištravec: “Krožno gospodarstvo je vodilo”

Konferenca bo povezala dve slovenski “krožni” mesti: Ljubljano in Maribor, ki kot gostiteljici dogodka tudi izstopata. “Krožno gospodarstvo v Mariboru ni več samo koncept, ampak postaja osnovno vodilo pri izvajanju skupnih politik mestnega komunalnega gospodarstva (tovarna za izgradnjo najsodobnejše avtomatske sortirnice mešanih komunalnih odpadkov) in točka pridobivanja tujih investicij (tovarna za razgradnjo letal),” je poudaril mariborski župan Andrej Fištravec. Po njegovem Maribor s tem ni več samo sleditelj novih konceptov, ampak postaja voditelj. “Maribor postaja mesto, kjer orjemo ledino krožnega gospodarstva v slovenskem in evropskem prostoru,” še dodaja Fištravec.

Oddaj komentar