V Fotogaleriji Stolp sredo otvoritev razstave Portreti

Foto: Aleš Gregorič

V Fotogaleriji Stolp prirejajo otvoritev razstave Aleša Gregoriča z naslovom Portreti. Otvoritev v sredo 15. julija ob 19 uri, na ogled pa bo možno priti vse do 30 avgusta.

Serija Portreti zajema obdobje dvajsetih let od začetka novega tisočletja do danes. Avtor se je odločil za temo, ki je v svetu umetnosti pogosta in od ustvarjalca zahteva specifičen pristop ter opazovanje na način psihološkega razmišljanja do osebe pred objektivom. Namen portreta je torej prikazati podobo, osebnost in razpoloženje upodobljenca, zato ne gre zgolj samo za posnetek ampak za kompozicijo fotografije osebe v mirnem položaju.

Značilnost Gregoričevih portretov so neizprosne in strogo ekspresivne podobe, ki jih v nekaterih delih še dodatno poudarja uporaba črno bele barvne sheme. Treba je poudariti, da je človeški obraz zelo zgovoren s svojo lastno podobo in ekspresijo, ne glede na okolje ter stroko iz katere prihaja portretiranec. Zato lahko preko portretne fotografije raziskujemo in začutimo življenje osebe, ki jo odraža prav obraz. Fotograf je opazil, da z minevanjem časa in opazovanjem portretov, fotografirane osebe prihajajo nazaj kot nem odmev. Njegove fotografije so kot nekakšna sled obraza, ki je v prehodu in ima opraviti s smrtjo. Čas na njem pušča svoje sledi. Obraz sam postane sled. V portretu imamo obraz, telo, podobo, ki je fiksirana za vedno v njegovi mirni zagonetnosti, ter nas gleda in nas izzove, da ga gledamo, proučujemo in ga beremo. Ob tem nas Gregorič opozori, da ima vsak gledalec fotografije svoje mnenje tako o portretirancu, kakor tudi o fotografu,” so povedali organizatorji.

Oddaj komentar