Maribor za zmanjšanje izpustov v javnem potniškem prometu

Mestna občina Maribor je pristopila k izvajanju evropskega projekta EfficienCE. S partnerji iz Srednje Evrope bodo raziskali možnosti za zmanjšanje škodljivih izpustov v javnem potniškem prometu v mestih.

Gre za projekt sodelovanja partnerjev v Srednji Evropi, s katerim želijo zmanjšati ogljični odtis v regiji. Večina srednjeevropskih mest ima namreč razširjen sistem javnega prevoza, ki nudi možnosti za nizkoogljične mobilnostne storitve. Ugotavljajo, da se več kot 63 % dnevnih migracij v evropskih regijah opravi z javnim prevozom. Zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida v javnem prevozu pa je mogoče dosegati z ukrepi za povečanje energetske učinkovitosti in deleža obnovljivih virov energije. Za to pa lahko prispevajo lokalne skupnosti, podjetja in operaterji za javni prevoz tako, da se načrtuje programe in akcijske načrte, ob tem pa tudi izvaja pilotne projekte za delovanje nizkoogljične infrastrukture.

Partnerji projekta si prizadevajo zmanjšati škodljive izpuste, ki jih povzroča promet z izboljšanjem infrastrukture javnega potniškega prometa v mestih v Srednji Evropi. Projekt je sestavljen iz treh stebrov: bolj trajnostna uporaba energije, bolj učinkovita raba energije ter človeški viri in zavedanje operaterjev javnega potniškega prometa o pomembnosti učinkovite rabe energije.

Projekt EfficienCE bo trajal tri leta, v celoti je ocenjen na 2,4 milijona evrov. Vrednost projekta v Mestni občini Maribor pa je nekaj manj kot 160.000 evrov. Je del programa Interreg CENTRAL EUROPE, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. V njem deluje 12 partnerjev iz sedmih držav, od tega sedem podjetij za javni prevoz. Vodilni partner je nemško mesto Leipzig.

1 KOMENTAR

Oddaj komentar