V enotedenski akciji za večjo varnost pešcev skoraj dva tisoč kršitev

FOTO: Pixabay.com

V nacionalni preventivni akciji za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden, ki je trajala en teden, so policisti ugotovili 1825 kršitev, od tega so v 1459 primerih kršitelje zgolj opozorili. Veliko večino kršitev, 1742, so zakrivili pešci sami, 83 kršitev pa so policisti ugotovili pri voznikih motornih vozil, je zapisala policija.

Po opažanju policistov so najpogostejše kršitve pri voznikih motornih vozil izsiljevanje prednosti na prehodu za pešce, pri pešcih pa neupoštevanje rdeče luči, nepravilno prečkanje vozišča, nepravilna stran hoje in neustrezna osvetlitev, so navedli na spletni strani policije.

Pešci sodijo med najbolj ranljive skupine prometnih udeležencev

Preventivna akcija, namenjena poostrenemu preverjanju spoštovanja predpisov pri pešcih in voznikih motornih vozil, je potekala od 21. do 27. februarja, v njej pa je sodelovalo 45 občin.

Kot še opozarjajo policisti, pešci sodijo med najbolj ranljive skupine prometnih udeležencev. V letu 2021 je v 548 prometnih nesrečah z udeležbo pešca življenje izgubilo 15 pešcev, 11 v trčenju z osebnim vozilom in štiri v trčenju s tovornim vozilom.

Zato policisti pešce znova pozivajo, naj bodo previdni in poskrbijo za svojo varnost, voznike motornih vozil pa opozarjajo, naj pazijo na pešce.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar