Študija pravi, da bi severni medvedi zaradi taljenja ledu lahko izumrli do leta 2100

Vir: Pixabay.com

Zaradi podnebnih sprememb bodo severni medvedi izumrli do leta 2100, je razvidno iz včeraj objavljene študije. Ponekod so severni medvedi že sedaj na poti k izumrtju, saj jim taljenje ledu otežuje lov na tjulnje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki v članku v reviji Nature Climate Change svarijo, da bi lahko severni medvedi popolnoma izginili v času enega človeškega življenja.

Hitro taljenje ledu, ki se dogaja zaradi podnebnih sprememb, otežuje lov na tjulnje, ki so eden od glavnih virov hrane za polarno zver. Zaradi teže, samci tehtajo od 400 do 600 kilogramov, pa imajo le malo možnosti, da bodo preživeli hude arktične zime brez hrane.

Ob lomljenju in taljenju ledu je žival prisiljena, da tava zelo daleč ali da gre na kopno. Tam imajo severni medvedi težave z iskanjem hrane in hranjenjem svojih mladičev.

Strokovnjak za severne medvede Steven Amstrup, ki je sodeloval pri raziskavi, je povedal, da bodo glede na trende najprej poginili mladiči. Ti se bodo skotili, a medvedke ne bodo imele na voljo dovolj telesne maščobe, da bi proizvedle dovolj mleka, da bi mladiči preživeli zimo, poroča britanski BBC.

Izumrtje ne bo v vseh regijah enako hitro. Opozarjajo pa, da so severni medvedi ponekod že na poti izumrtja. “Ko vidimo, kako blizu je grožnja za različne populacije severnih medvedov, je to dodaten opomnik, da moramo delovati sedaj, da prehitimo najhujše probleme prihodnosti, s katerimi se bomo soočili vsi,” je dodal Amstrup.

V študiji še opozarjajo, da četudi bodo države do neke mere dosegle podnebne cilje, bo izginilo več populacij severnega medveda.

Severni medved je postal žival, ki jo najpogosteje prikazujejo kot žrtev podnebnih sprememb, je dejal raziskovalec Stephen Molnar s kanadske univerze Toronto. “Severni medvedi so že sedaj na vrhu sveta, če se led stali, ne morejo nikamor drugam,” je dodal.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar