V času dopustov poskrbite za varnost

Fotografija je simbolična. Vir: piyabay.com

V času počitnic in dopustov so domovi še bolj zanimivi za nepridiprave, zato velja ob vsakem odhodu, posebej daljšem, poskrbeti za varnost. Kriminalistični inšpektor Matija Breznik med drugim svetuje, da odhoda ne razglašamo na družbenih omrežjih, ključev pa ne puščamo na t. i. skrivnih mestih. Dogovorimo se za praznjenje nabiralnika.

Ob odhodu od doma po besedah Breznika ljudje najpogosteje pozabijo zapreti vsa vrata in okna, predvsem stranska, kar je lahko idealna vaba za tatove. Včasih se tudi zgodi, da ne zaklenejo niti glavnih vrat, s čimer jim le še dodatno olajšajo delo.

Zelo pogosta napaka v zadnjem času je, da odhod na dopust naznanjajo na družbenih omrežjih. “A treba se je zavedati, da storilci ravno tako spremljajo internet in socialna omrežja in jim take objave pridejo še kako prav,” je opozoril za STA.

Zato svetuje, da ob odhodu od doma, posebej daljšem, poskrbimo za osnovno preventivno zaščito, kot je, da zaklenemo vsa vrata in vsa okna, vklopimo tehnično varovanje, če ga imamo, in poskrbimo še za nekaj drugih stvari. “Ključev ne smemo puščati na t. i. skritih mestih, kot so predpražniki, lonci za rože in podobno. Prav tako doma ne puščamo večjih količin denarja in dragocenosti. Oboje je med dopustom najbolje spraviti v najet sef. Prav tako ni priporočljivo puščati sporočil na tajnici o tem, da nas ni doma, ali najavljati svojega odhoda na družbenih omrežjih,” pravi.

Priporočljivo je tudi poskrbeti, da je dom videti, kot da je vedno nekdo doma: “Dogovorimo se s svojci, znanci ali sosedi, da nam praznijo poštni nabiralnik, da občasno dvignejo ali spustijo kakšno roleto, prižgejo kakšno luč ali premaknejo vozilo na dvorišču. Pomembno je tudi, da okoli hiše ne puščamo orodja, na primer lestev ali kakšnih drugih predmetov, s katerimi bi storilcem olajšali delo, ter da sosedom povemo, da nas ne bo doma in na kakšen način bomo dosegljivi.”

Če do vloma vseeno pride, kriminalistični inšpektor na Policijski upravi Ljubljana svetuje, da ne vstopamo v hišo ali v stanovanje, pač pa takoj pokličemo policijo na številko 113 in počakamo do njenega prihoda.

“Zavedati se moramo, da je lahko storilec še vedno v prostoru in da lahko pride do soočenja z njim,” pravi. Po njegovih besedah je v teh primerih bolje, da se ne izpostavljamo ali gremo celo v boj s storilcem: “Nikoli namreč ne vemo, ali je fizično močnejši, oborožen ali še kaj več. Naša varnost je v tem primeru pomembnejša kot to, da storilca ujamemo.” Namesto soočenja s storilcem svetuje, da si skušamo zapomniti čim več podrobnosti o njegovem videzu, smeri bega, morebitnem avtomobilu in podobno.

Policijska statistika sicer po besedah Breznika kaže, da je vlomov v poletnih mesecih oz. času počitnic nekaj manj kot sicer, kar pripisuje dejstvu, da “na dopust odhajajo tudi storilci oz. se ti preselijo v kraje, kjer je več ljudi in delujejo tam”.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar