V Avstriji zaostrujejo karantenske ukrepe, število okužb tudi pri njih narašča

Slika je simbolična

V Avstriji bodo od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gostinske obrate. Podrobnosti ukrepov je zvečer predstavil kancler Sebastian Kurz.

Kurz je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA na novinarski konferenci poudaril, da so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege.

Zaveda se, da ukrepi posegajo v družbeno življenje

“Naš cilj je, da decembra začnemo s postopnim odpiranjem in polovični vrnitvi v običajno življenje,” je dejal avstrijski kancler. Priznal je, da protikoronski ukrepi “dramatično posegajo v naše družbeno življenje”.

Od torka bo v Avstriji prepovedano gibanje na prostem med 20. in 6. uro, bo pa ena od izjem predvidoma tudi rekreacija na prostem. Ukrepi bodo omejili tudi zasebna druženja, saj bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Po novem bodo prepovedane tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbuja se delo od doma. V skladu z avstrijsko zakonodajo mora omejitev gibanja vsakih deset dni potrditi avstrijski parlament.

Šolanje na daljavo za starejše učence in študente

Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo.

V okviru ukrepov bodo lahko odprti tudi frizerji in kozmetični saloni, veljali pa bodo poostreni higienski ukrepi, kot je nošenje mask in omejeno število ljudi v salonu. Na drugi strani bodo svoja vrata zaprli fitnesi.

Za štiri tedne bodo zaprte tudi kulturne ustanove, kot so muzeji, gledališče in kinematografi. Podobno se bo zgodilo na področju gastronomije in hotelirstva. Omogočen bo sicer osebni prevzem ali dostava. Da udarec za ta sektor ne bo prehud, predvideva vlada pomoč v višini 80 odstotkov prihodka, ki so ga imeli lani novembra.

Ukrepi velja do konca meseca novembra

Ukrepi bodo veljali do konca novembra, odobril pa jih je tudi že predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen. V Avstriji želijo z ukrepi znižati dnevno število na novo potrjenih okužb na nizko trimestno število, je pisal avstrijski Kronen Zeitung.

V Avstriji so v 24 urah sicer potrdili 5349 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 27 ljudi. Trenutno imajo 36.590 aktivnih okužb, od začetka epidemija pa so potrdili več kot 104.000 okužb. Covid-19 je terjal 1109 življenj.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar